Recensie

18 augustus 2016

The Bug – The Box/Iceman

The Box/Iceman 12"

Geschreven door: Roel Janssen

Uitgebracht door: Ninja Tune

The Box/Iceman 12" The The Bug Electronic 3.5 The Bug – The Box/Iceman 12″ Written in Music https://writteninmusic.com

The Box ft. D Double E / Iceman ft. Riko is de nieuwe 12″ digitale release van The Bug, een van de vele projecten van muzikaal omnivoor en journalist Kevin Martin uit Londen. Andere projecten van hem zijn o.a. God, Techno Animal, Pressure en meer recent King Midas Sound.

Sinds eind jaren 80 brengt Martin al muziek uit in uiteenlopende genres als jazzcore, industrial hiphop, dub(step) en dancehall. Ook werkte hij samen met onder meer John Zorn, El-P, Dälek en Anti-Pop Consortium.

Zijn project The Bug flirt vooral met grime, dancehall, noise, hiphop en dubstep. Onder deze naam bracht hij vier albums uit, waarvan debuutplaat Tapping The Conversation (1997) nog een collabo was met DJ Vadim. De albums London Zoo (2008) en Angels & Devils (2014) verschenen beiden via Ninja Tune en werden erg goed ontvangen.

Naast een shitload aan 12” singles kwam vorig jaar op Ninja Tune al de single Zim Zim Zim uit met de Jamaicaanse dancehall/reggae-dj Burro Banton. Nu is er dus weer een nieuwe 12” en digitale release.

Op beide tracks (inclusief 2 instrumentals) geven twee spraakmakende figuren uit de UK grime acte de présence. Zo is op de club-banger The Box rapper D Double E van het Oost-Londense duo Newham Generals te horen. Hij klinkt als een soort kruising tussen Dizzee Rascal en Wiley en rapt strak en met typische Londense cockney-tongval op een pakkende en dreigende beat.

Riko Dan zat voorheen in grime crew Roll Deep (waar ook Wiley in zat) en is op Iceman de rough badman van de twee mc’s. Hij komt het meest venijnig uit de hoek op een grimmige, rammende productie van The Bug, die overigens op 22 oktober in het Amsterdamse culturele centrum OT301 speelt.

Tracklisting

A1 The Box feat. D Double E
A2 The Box (Instrumental)
B1 Iceman feat. Riko Dan
B2 Iceman (Instrumental)