×

Recensie

Roots

13 juli 2016

The Buffaloo Skinners

Cease Your Dreaming

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lose Chat Records

Cease Your Dreaming Buffalo Skinners Roots 3.5 The Buffaloo Skinners – Cease Your Dreaming Written in Music https://writteninmusic.com

De groepsnaam werd ontleend aan een cowboy song van Woody Guthrie, dit collectief is niet afkomstig uit warme Californië maar musiceerde de afgelopen jaren, niet zelden in barre winterse omstandigheden, ergens op een straathoek van York in het Noorden van Engeland, tussen andere minder gefortuneerde zwerfmuzikanten. Recent  concerteerden ze voor de BBC op Boomtown en was er zelfs een passage op Glastonbury maar het tot dusver uitgebrachte handvol cd’s van The Buffalo Skinners raakte nooit verder dan occasionele kopers in het concertcircuit.

Voor het samenstellen van het repertoire van Cease Your Dreaming komen andermaal rock’n roll, blues en (gipsy)folk en andere al dan niet aanverwante stijlen aan bod. De fiddle van James Nicholls is bepalend voor de sound. Nicholls komt afwisselend met gitarist Peter Seccombe en bassist Robbie Thompson op de voorgrond. Het trio levert de songs aan maar ook nieuwkomer, Kieran Thorpe (toetsen en mandoline), nauwelijks zeven maanden bij de band, is nauw betrokken bij het componeren betrokken. Gezamenlijk brengen ze verhalen over het dagelijkse leven en de bijhorende sleur, de liefde met de onvermijdelijke teleurstellingen,  doelloze omzwervingen…

Sam’s Chop House is een rechtstreekse verwijzing naar de huidige verblijfplaats in Sheffield, een bescheiden huisje achter zo’n Fish and Chip shop en ook Come on Home, een hopeloos klinkende smeekbede verpakt in een popsong met prachtige meerstemmige munten niet bepaald uit in vrolijkheid. Er zijn geslaagde uitstapjes naar meer bluesy werk zoals Monkey On My Back en Delta Blues.  Goodnight To My First Love, een ontroerende folkballade, gezongen door bassist Robbie Thompson is een van de hoogtepunten.

Fiddleman Nicholls verzacht het leed wat enigszins met aanstekelijk werk als Play To Lose en vooral Lost & Gone. Stuk voor stuk onweerstaanbare meezingers die je meteen in een vrolijke stemming brengen onder het motto ‘If You Won’t Love Me, Someone Else Will’.



 1. We Get Along
 2. Sam’s Chop House
 3. Play To Lose
 4. Shoes
 5. Come On Home
 6. Lost & Gone
 7. Monkey On Your Back
 8. Sugar Cane
 9. Goodbye To My First Love
 10. If You Won’t Love Me, Somebody Else Will
 11. Delta Blues
 12. Remember Me
 13. We Gotta Go