×

Recensie

Pop

14 maart 2010

The Brian Jonestown Massacre

Who Killed Sgt. Pepper?

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: A. Records

Who Killed Sgt. Pepper? The Brian Jonestown Massacre Pop 3.5 The Brian Jonestown Massacre – Who Killed Sgt. Pepper? Written in Music https://writteninmusic.com

Was het niet om de muziek dan was het wel om de naam van de band die nieuwsgierig maakt. The Brian Jonestown Massacre (San Francisco USA) behoort tot de lichting van bands die heel veel noise en psychedelica in hun muziek stoppen en dat veelal uitmondt in een muur van geluid. En daarmee dus al bij voorbaar mensen uitsluit, die hier niet tegen kunnen.

The Brian Jonestown Massacre is al actief sinds 1993 en heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd. Rivaliteit met The Dandy Warhols (zie de documentaire Dig! uit 2004), een hele berg CD’s, EP’s, singles en internet-releases en vele bandwisselingen. Wie luistert naar Black Rebel Motorcycle Club, Primal Scream en The Warlocks sluit The Brian Jonestown Massacre naadloos aan in dit rijtje.

Who Killed Sgt. Pepper is een Europese aangelegenheid: opgenomen in Ijsland en Berlijn en gebruikmakend van allerlei gastmuzikanten (onder andere Unnur Andrea Einarsdottir en Will Carruthers) telt het album 13 nummers, waar op het eerste gehoor geen enkele samenhang tussen lijkt te zijn. En ook na meerdere malen luisteren wordt blijft dat ook zo. Niet dat dat nu iets uitmaakt, dat maakt Who Killed Sgt. Pepper? wel afwisselend. En wie houdt het nu 13 variatieloze tracks uit? Het geeft in elk geval de veelzijdigheid van de band aan. Van dance tot post-punk, volksmuziek, neo-ambient tot genadeloze herrie: het is allemaal op dit album te vinden.

In het tot nu toe nog magere aanbod dit jaar aan fijne albums is deze nieuwe Brian Jonestown Massacre een van de eersten. 1. Tempo 116.7 (Reaching For Dangerous Levels Of Sobriety)
 2. Þungur Hnífur
 3. Lets Go Fucking Mental
 4. White Music
 5. This Is The First Of Your Last Warning (Icelandic)
 6. This Is The One Thing We Did Not Want To Have Happen
 7. The One
 8. Someplace Else Unknown
 9. Detka! Detka! Detka!
 10. Super Fucked
 11. Our Time
 12. Feel It
 13. Felt Tipped Pictures Of Ufos