×

Recensie

Roots

13 september 2018

The Breath

Let The Cards Fall

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Let The Cards Fall The Breath Roots 4.5 The Breath – Let The Cards Fall Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een bijzondere band blijft The Breath toch. Na het verbluffend goede debuut Carry Your Kin van twee jaar terug is ook hun tweede album Let The Cards Fall een prachtplaat.

The Breath is vooral de samenwerking tussen de uit Manchester afkomstige heldengitarist Stuart McCallum en de Ierse folkzangeres Ríoghnach Connoly die frontaal op de hoes van het nieuwe album staan. Maar wat zeker niet mag worden vergeten is dat McCallums oude Cinematic Orchestra maatjes John Ellis (toetsen) en Luke Flowers (drums) en ook nieuwe bassist Sam Vickery in de band zitten en die de sound van de band al net zo groots opstoten.

McCallum, al jaren de misschien wel beste gitarist uit Engeland, is uitstekend op zijn plaats naast Connoly. Hij speelt geweldig mooi en fijn gevarieerd en is de ideale aangever voor die machtige stem van Connoly. Een stem die je gewoonweg niet koud kan laten, zoveel emotie als zij in haar zang stopt. De songs zijn geschreven op beider grote kwaliteiten.

De grote verrassing is er natuurlijk met een tweede album altijd wat af dus het moeten de songs zijn die het doen. En die zijn op Let The Cards Fall al net zo ijzersterk als op het debuut. Over het hele album wat meer ingetogen dan het debuut maar met net zo veel overtuiging voor het voetlicht gebracht. Steeds ook van de exact juiste arrangement vergezeld. Luister alleen al naar hemelse songs als Trip The Switch en Untie Me Now en je snapt wat ik bedoel.

The Breath is een band die emotioneert. De gitaarlijnen van McCallum en de teksten, over liefde en verdriet, en die warme prachtzang van Connoly roepen immer een melancholisch gevoel op. Het regenachtige weer dat Manchester net zo goed als Ierland vaker treft dan zonnige dagen zal daar zeker twijfel mee te maken hebben. Melancholie stroom door de aderen. McCallum en Connoly roepen met hun songs (en ook de foto op de hoes) precies die sfeer op en verwarmen met hun songs het hart.

Let The Cards Fall kent alleen maar prachtsongs. Natuurlijk kenden we de al eerder uitgebrachte titeltrack al maar All The You Have Been, Let It Calm You Down, Hide Out en die lekker groovy albumafsluiter What You Owe die naar een fijne climax getrokken wordt, imponeren gelijk al net zo hard. En die reeds eerder genoemde topsongs als Trip The Switch en Untie Me Now natuurlijk. Let The Cards Fall een echte groeiplaat. Echt met elke luisterbeurt openbaren zich weer nieuwe klanken die het hart nog meer verwarmen.  1. Ditty
  2. All That You Have Been
  3. Let The Cards Fall
  4. Let It Calm You Down
  5. Trip The Switch
  6. Untie Me Now
  7. Hide Out
  8. Will You Wait
  9. What You Owe