×

Recensie

Roots

07 mei 2011

The Blind Boys Of Alabama

Take The High Road

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Proper Records

Take The High Road The Blind Boys Of Alabama Roots 4 The Blind Boys Of Alabama – Take The High Road Written in Music https://writteninmusic.com

Eind januari waren ze nog in ons land, nu ligt er een nieuw album van ze in de schappen: The Blind Boys Of Alabama, het gezelschap dat zelfs de duivel op gospel kan laten dansen! Wie iets meer wil weten over de ruim 70(!) jarige geschiedenis van deze legendarische band, ‘take the high road’ naar die aankondiging van de genoemde concerten. Dan gaat het hier verder over de muziek op dat album Take The High Road.

Allereerst iets over de bezetting: hoewel Clarence Fountain, één van de oprichters, vanwege zijn afnemende gezondheid steeds minder actief is in de band, is hij op dit album wel weer van de partij. In de credits in het cd-boekje staat hij zelfs genoemd als ‘special appearance of founding member’.

Zijn naam is niet de enige die opvalt. In het verleden werkten The Blind Boys al vaak met grote namen (van Lou Reed tot Peter Gabriel, van Tom Petty tot Ben Harper), ook op Take The High Road is dat het geval: The Oak Ridge Boys (op de titeltrack), Jamey Johnson (op Have Thine Own Way, Lord), Lee Ann Womoack (op I Was A Burden) , Vince Gill (op Can You Give Me A Drink), Willie Nelson (op Family Bible) en Hank Williams Jr. die meespeelt op een nummer dat oorspronkelijk van zijn vader is: I Saw The Light.

En zo staat het album vol met goed gekozen covers en traditionals. De muziek is opnieuw – hoe kan het ook andere – gospel. Het album telt dertien nummers. Het genre is grotendeels country, met die kenmerkende, prachtige samenzang van The Blind Boys. Soms wordt het ook lekker funky (Jesus, Hold My Hand, door de toetsen en de gitaar), soms komt de nodige soul voorbij (I Was A Burden, onder meer door de zang van Womack) en soms wordt het heerlijke bluesy (Can You Give Me A Drink, met een fijne mondharmonica en slide op Dobro). Prettig is ook de afwisseling in tempo.

Zelf hoef je zeker niet religieus zijn om van deze muziek te kunnen genieten. Aldus een agnost. Toch kan zelfs een atheïst niet om de overtuiging en kracht van deze band heen. Hun muziek is goed, die twee aspecten maken het nog beter. En mocht je toch fervent anti-religie zijn, denk dan maar aan een andere tekst, maar probeer toch vooral eens naar die muziek te luisteren. Die is goed. Halleluja, die is erg goed! 1. Take The High Road
 2. Jesus, Hold My Hand
 3. Have Thine Own Way, Lord
 4. I Was A Burden
 5. Can You Give Me A Drink?
 6. Family Bible
 7. Jesus Built A Bridge To Heaven
 8. I Know A Place
 9. Why Don’t You Live So God Can Use You
 10. Lead Me Home
 11. Stand By Me
 12. I Saw The Light
 13. The Last Mile Of The Way