×

Recensie

World

04 mei 2012

The Black Seeds

Dust And Dirt

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Proville Records

Dust And Dirt The Black Seeds World 3.5 The Black Seeds – Dust And Dirt Written in Music https://writteninmusic.com

Dust And Dirt is alweer het vijfde studioalbum van The Black Seeds. Na hun debuut in 2001 met het album Keep On Pushing veroverden de Nieuw-Zeelanders langzaam maar zeker de wereld met hun sublieme en verleidelijke mix van soul, funk en reggae. Met Bring On The Sun (2006) en vooral het nog betere Into The Dojo (2006) groeide de fanbase gestaag. In 2010 consolideerden The Black Seeds hun verworven positie met Solid Ground, ook weer zo’n heerlijk album met die inmiddels karakteristieke ‘Seeds’-sound.

Verwacht op Dust And Dirt geen muzikale aardverschuivingen of zelfs globale vernieuwing. De band borduurt gewoon vrolijk verder op de meer dan tien jaar geleden ingezette win-koers. Als de bekende schoenmaker die bij zijn lees blijft, presenteren The Black Seeds wederom een sprankelend en smaakvol album dat beduidende minder stoffig en vuil klinkt dan de titel doet vermoeden. Sterker nog, vooral leadzanger Barnaby Weir klinkt helderder dan ooit! Alleen de zowel spannend als vaag klinkende opener Out Of Light zet de luisteraar even op het verkeerde been en doet een lichte koerswijziging vermoeden. Maar met de prachtige titeltrack Dust And Dirt en het daarop volgende, soulvolle Pippy Pip is het feest der herkenning alweer compleet. Deze lijn wordt op Wide Open en The Bend prima doorgezet.

Tijdens het swingende instrumentale Loose Cartilage kunnen de muzikanten echt los gaan. Met een subtiele, doch groovy beat wordt de toon gezet voor een heerlijk nummer dat zowel soul, jazz, funk als rock in zich heeft. Frostbite is een ander hoogtepunt van het album. In dit loom rockende nummer met bewust ‘zeurderige’ zang in als in de betere Oasis-traditie, laat Barnaby een andere kant van zichzelf zien/horen en ook deze sound past hem wonderwel. Dan is het weer hoog tijd voor wat reggae-elementen en die komen dan ook aan bod in Gabriel’s Strut en vooral het lekkere, zomers klinkende Love Me Now, dat je als prima ‘opvolger’ van Love Is Radiation van Solid Ground zou kunnen zien. De funk komt vervolgens weer spectaculair terug in Cracks In Our Crown om via het bijna instrumentale ‘niemendalletje’ Don’t Turn Around weer terug te keren naar de haast bezwerende mix van soul, funk & reggae in Settle Down en Rusted Story.

Kort samengevat is Dust And Dirt gewoon weer een prima en zeer herkenbaar Black Seeds album dat prima past in de catalogus van de band en blijft smaken naar meer. Zo verslavend is die sound nu eenmaal! 1. Out Of Light
 2. Dust And Dirt
 3. Pippy Pip
 4. Wide Open
 5. The Bend
 6. Loose Cartilage
 7. Frostbite
 8. Gabriel's Strut Dub
 9. Love Me Now
 10. Cracks In Our Crown
 11. Don't Turn Around
 12. Settle Down
 13. Rusted Story