×

Recensie

Roots

19 september 2010

The Black Crowes

Croweology

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Silver Arrow

Croweology The Black Crowes Roots 3.5 The Black Crowes – Croweology Written in Music https://writteninmusic.com

Voordat The Black Crowes een flinke tijd rust gaan nemen is er een dubbele verzamelaar Croweology verschenen, een akoestische verzameling greatest Crowes hits.

The Black Crowes begonnen in 1985 als band die deed denken aan al die geweldige rockbands uit het verleden. De band wordt na 2,5 decennia nu zelf gezien als ‘classic rock’. Hoe snel kunnen de tijden gaan. In hun bestaan waren er vele bandwisselingen, ruzies tussen de broertjes Robinson (gelukkig niet zo heftig en gekmakend als die van de broertjes Gallagher), zelfs een drie jaren lang durende break-up, maar ook geweldige albums die miljoenen stuks verkochten en de altijd opwindende live optredens.

Voor hun sabbatical begint verrassen The Black Crowes nog even met een akoestisch overzichtsalbum. Uit hun rijke catalogus is gekozen voor een fijne collectie songs. In eerste instantie vaak wat wennen om die heerlijke rockende classics in een gestripte versie te horen maar bij nadere beluistering valt alles wel degelijk op zijn plek. Thorn In My Pride, My Morning Song, Soul Singing en She Talks To Angels klinken echt anders maar boeien net zo hard. Ook het geweldige Remedy klinkt net zo opwindend met z’n Wurlitzersound. De rest van de songs op het album lijken ook allemaal opnieuw uitgevonden.

Cold Boy Smile is een voor velen waarschijnlijk onbekende song. Deze verscheen op het Brothers Of A Feather – Live At The Roxy en werd door de band veelal live gespeeld. She is een fijne cover van de Gram Parsons klassieker. Croweology is een fijne aanvulling op het oeuvre van de band en een mooi album om de tijd mee te vullen voor als de band weer terug komt met nieuw werk. Nu eerst maar eens afwachten of de band tijdens hun laatste, pre-sabbatical, tour ook Nederland aandoet. Want live is de band altijd op z’n sterkst.

Tracklisting Croweology:

Disc1

 1. Jealous Again
 2. Share The Ride
 3. Remedy
 4. Non Fiction
 5. Hotel Illness
 6. Soul Singing
 7. Ballad In Urgency
 8. Wiser Time
 9. Cold Boy Smile
 10. Under A Mountain

Disc2

 1. She Talks To Angels
 2. Morning Song
 3. Downtown Money Waster
 4. Good Friday
 5. Thorn In My Pride
 6. Welcome To The Good Times
 7. Girl From A Pawnshop
 8. Sister Luck
 9. She
 10. Bad Luck Blue Eyes Goodbye


 1. Jealous Again
 2. Share the Ride
 3. Remedy
 4. Non-Fiction
 5. Hotel Illness
 6. Soul Singing
 7. Ballad in Urgency
 8. Wiser Time
 9. Cold Boy Smile
 10. Under a Mountain
 11. She Talks to Angels
 12. Morning Song
 13. Downtown Money Waster
 14. Good Friday
 15. Thorn in My Pride
 16. Welcome to the Good Times
 17. Girl From a Pawnshop
 18. Sister Luck
 19. She
 20. Bad Luck Blue Eyes