×

Recensie

14 september 2016

The Black Circles

Undone

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht in eigen beheer

Undone The Black Circles Roots 4 The Black Circles – Undone Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Warrington (UK) afkomstige band The Black Circles wordt aangevoerd door zanger/gitarist Sam Bratley die sterk beïnvloed lijkt door Stevie Ray Vaughn, Jimi Hendrix en Kenny Wayne Sheppard. De meer stevige kant van het bluesgenre dus. Opvallende tegenhanger voor het virtuoze gitaarspel is wel de stem van Sam Bratley die fluwelig klinkt, maar toch ballen heeft. De basis van The Black Circles bestaat uit Sam Bratley op gitaar en zang en bassist Martin Saunders. Zij worden bijgestaan door Phil Wilson op drums, Jesse Davey op Hammondorgel en keyboards en zodoende is er ook een sterke connectie met de band The Hoax. Verder is er een vocale gastbijdrage van Cat Fullbrook op de tracks One Big Lie, Don’t Mean A Thing en Left Behind. Het album Undone bevat een tiental eigen geschreven songs die in eigen beheer zijn opgenomen en geproduceerd. Opnames vonden plaats in oktober en november van 2015.

Er wordt up-tempo geopend met One Big Lie, gevolgd door She’s Dynamite, die beide sterk op de SRV-lijst geschoeid zijn, gevolgd door Don’t Mean a Thing,een prachtige en dromerige ballad in de stijl van Richie Kotzen. In Stop Acting This Way en Bad Luck excelleert Bratley heerlijk op de strat, hierbij ondersteund door een zuigend Hammondorgel. Dit zijn de slowbluesjes zoals ze gespeeld moeten worden! Mooi opgebouwd en stuwend naar een knallend hoogtepunt. Maar er is meer te genieten. Verrassend is het drumintro en het heftige fuzzy gitaarspel in I’m Leaving en ook Gypsy Girl krijgt een zelfde behandeling.

Bratley laat op Undone zeker zijn gitaristische klasse horen en ook dat hij meer is dan een zoveelste toegewijde (op)volger van Stevie Ray Vaughn. We horen een breed georiënteerde bluesgitarist met een prima en originele stem die zijn songs smaakvol inkleurt en daarbij is ook zijn gitaarsound dik in orde.

Live zijn dit wel de bands die het goed doen op festivals en een zaal in vuur en vlam kunnen zetten. Dit prima klinkende album gaat zeker zijn weg vinden naar de liefhebbers van het betere bluesgitaarwerk.  1. One Big Lie
  2. She's Dynamite
  3. Don't Mean a Thing
  4. Stop Acting This Way
  5. I'm Leaving
  6. Hard Times
  7. Gypsy Girl
  8. Drifting
  9. Bad Luck
  10. Left Behind