×

Recensie

Pop

20 september 2013

The Beach Boys

Made in California

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Capitol

Made in California The Beach Boys Pop 4.5 The Beach Boys – Made In California Written in Music https://writteninmusic.com

Een luxe uitgevoerd carrièreoverzicht van The Beach Boys combineert op zes CD’s overbekend werk met unieke live- en studio-opnamen.

Echt ongemerkt is het halve eeuwfeest van The Beach Boys niet voorbijgegaan. Met een comeback-album in de meest compleet mogelijke bandsamenstelling, een compilatie van de vijftig beste nummers (50 Big Ones) en een jubileum tournee (gevolgd door een dubbel-livealbum) is feestjaar 2012 op alle denkbare manieren luister bijgezet.

Inmiddels is het feestgedruis wat opgetrokken, met name omdat Beach Boy Mike Love geen heil zag in een vervolg op de succesvolle reünieplaat That’s Why God Made The Radio. De verhoudingen tussen de verschillende Beach Boys-kampen zijn weer net zo verziekt als voor die prachtige reünie die niemand nog had verwacht.

Een mooi moment dus om de rijk gevulde Beach Boys-archieven maar weer eens open te trekken. Dat is de afgelopen jaren al vaker gebeurd, en doorgaans met een daverende verrassing als resultaat. De heruitgave van Pet Sounds in 1996 ging gepaard met een hele serie ‘outtakes’ uit de opnamesessies van dit album en a capella versies van klassiekers als God Only Knows en Wouldn’t It Be Nice.

In 2011 verscheen de ‘Heilige Graal’ van de rockmuziek, het naar verluid nooit afgemaakte Smile-album uit 1967, uiteindelijk toch. Ondanks alle verhalen over tapes die verbrand waren en opnamesessies die nooit zouden zijn afgemaakt, konden The Beach Boys twee jaar geleden een zo te horen volledige Smile presenteren, opgebouwd uit authentieke opnamen. En niet alleen dat, in de ‘slipstream’ van het officiële album verscheen een 6 cd-box waarop van zowat elke Smile-track meerdere versies.

En nu is er Made In California, een luxe uitgevoerd carrièreoverzicht dat begint met de eerste single Surfin’. Omdat die uit 1961 stamt, is achteraf de vraag gerechtvaardigd of het reüniejaar niet een jaartje te laat was. De box doorloopt in vierenhalve cd de geschiedenis van The Beach Boys, vanzelfsprekend met de nadruk op de jaren zestig en de vroege jaren zeventig. Daarna volgt een halve cd met live-opnamen, gemaakt tussen 1965 en 1993 en een CD ‘From The Vaults’. Deze laatste anderhalve schijf is het interessantst voor de BB-fanatici.

In de vooraankondiging van deze box werd veel nadruk gelegd op de maar liefst zestig ‘unreleased’ tracks die op deze box zouden staan. Nu staan er zeer bijzondere dingen op. Drie songs bijvoorbeeld uit een recent teruggevonden BBC-studioopname uit 1964, die bij ‘The Beeb’ zelf kennelijk niet is bewaard, maar die een particulier toevallig nog wel had. Ook op de halve cd met concertopnamen staan aparte dingen: Runaway, bekend van Del Shannon, wordt hier gezongen door Al Jardine en er is een zeldzame live-versie van You’re So Good To Me uit Parijs (1966). Heel bijzondere dingen op de From The Vaults-cd zijn verder a capella-versies van Our Sweet Love en This Whole World, beide van het Sunflower-album (1970). Verder vallen enkele opnamen op uit 1974, een onbekend Beach Boys-jaar, omdat de groep tussen 1973 en 1976 geen studioplaten uitbracht. De demo California Feelin’ van Brian Wilson is geen artistieke hoogvlieger, opvallend is wel dat hij op deze opname uit ’74 nog zijn volledige vocale bereik heeft, ook in de hoogste registers. Als de Beach Boys in 1976 weer een plaat uitbrengen, hebben de coke en drank de stem van Brian bibberig en onzuiver gemaakt. Dat moet dus in die laatste twee jaar zijn gebeurd, blijkt nu.

Op het chronologische deel van de box, de eerste vierenhalve CD, worden bekende singles en vertrouwde albumtracks afgewisseld met ‘nieuw’ werk. Het nummer Back Home, bekend van het album 15 Big Ones uit 1976, staat hier zomaar ineens in een versie uit 1963, tussen de hits uit dat jaar. Opvallend: dezelfde backing-track, en dezelfde titel, worden in 1970 opnieuw gebruikt tijdens de opnamesessies voor het Sunflower-album. Die versies wordt dan ook weer niet uitgebracht, maar staat ook op deze box. Een van de grootste BB-hits, I Get Around, komt na één gitaaraanslag meteen terzake, maar had oorspronkelijk een intro, zo valt in het begeleidende boek te lezen. Op de CD is uit een outtake een versie van dit intro toegevoegd aan de master-versie, die in de remix op dit album overigens geweldig klinkt. (Wouldn’t It Be Nice To) Live Again, een nummer van drummer Dennis Wilson uit 1972 maakt eindelijk een officiële release mee. Niet zijn beste compositie, dat was Forever uit 1970, wel een van zijn beste vocalen. Ook is er een onuitgebrachte cover uit 1980 van Da Doo Ron Ron. Aardig, maar wie de kwaliteit kent van wat de groep dat jaar wel uitbracht, beseft dat dit geen Beach Boys-standaardwerk is. Met de term ‘unreleased’ is voor deze uitgave wel vrij kwistig gestrooid. Zelfs een 2012 Stereo Mix van de hit Wild Honey uit 1967 krijgt het predikaat ‘unreleased’. Zo lusten we er nog wel een paar.

Op zich is deze uitgave de moeite waard. Hij geeft een goed overzicht van het beste werk van de groep in alle fasen van hun carrière, de beste nummers uit de ‘magere jaren’ (na 1977) staan er ook op.

Complimenten zijn ook op zijn plaats voor het boekwerk bij deze uitgave, waarin bijzondere foto’s en een carrièreoverzicht aan de hand van citaten met de zeven ‘kern-Beach Boys’ door de jaren heen. Blondie Chaplin en Ricky Fataar, die van 1972 tot 1974 bij de band speelden, de Holland-periode dus, worden niet geciteerd. Verder heeft men de ‘moeilijke periode’-de jaren tachtig- in het boek onbesproken gelaten. Geen woord over ook over de relatie tussen drummer Dennis Wilson en massamoordenaar Charles Manson, het oorspronkelijk door hem geschreven nummer Never Learn Not To Love ontbreekt hier ook. Voor het ‘happy end’ zorgde de groep uiteindelijk zelf door het artistiek en commercieel zeer succesvolle comebackalbum.

Voor de ‘instapper’ in de Beach Boys catalogus is deze set te uitgebreid. Die heeft van een aantal nummers ook liever de ‘master’-versie dan de hier gepresenteerde live- of outtake. De vraag is dan wat de fanatieke fans met deze uitgave moeten. Er staat zoveel onbekends op dat ze de 6 cd-box wel moeten aanschaffen, maar ook een chronologie van honderd songs waarvan ze er zeker tachtig al in huis hebben, in deze zelfde versie. Als het Beach Boys archief nu helemaal of bijna leeg was, zou deze handelwijze te begrijpen zijn. Maar de groep heeft in tegenstelling tot The Beatles’Anthology-serie (drie dubbel-CD’s uit 1995/’96) nooit echt de archieven binnenstebuiten gekeerd. En de fans weten wat er zoal nog is. Op internet circuleren, als reactie op deze nieuwe uitgave, ‘wensenlijstjes’ die vele malen langer zijn dan de 121 tracks op deze box.

Kennelijk houden The Beach Boys (en volgens veel fans vooral Mike Love) de deksel bewust dicht en wordt er slechts bij gelegenheid wat uit ‘the vaults’ opgevist. Wie goedkoop uit wil zijn, zou het meest in zijn nopjes zijn met een enkele cd of dubbel-cd vol echt ‘nieuw’ spul. Aan de andere kant: zolang elke heruitgave met zoveel zorg wordt uitgevoerd als deze, kan er niet echt geklaagd worden.

Tracklisting Made In California:

CD 1:

 1. Home Recordings / “Surfin'” Rehearsal Highlights (2012 Edit
 2. Surfin’ (With Session Intro – Mono)
 3. Their Hearts Were Full Of Spring (Demo – Mono)
 4. Surfin’ Safari (Original Mono Long Version)
 5. 409 (Original Mono Long Version)
 6. Lonely Sea (Original Mono Mix)
 7. Surfin’ U.S.A.
 8. Shut Down (2003 Stereo Mix)
 9. Surfer Girl
 10. Little Deuce Coupe
 11. Catch A Wave
 12. Our Car Club
 13. Surfers Rule (With Session Intro)
 14. In My Room
 15. Back Home
 16. Be True To Your School (Mono Single Version)
 17. Ballad Of Ole’ Betsy
 18. Little Saint Nick (Stereo Single Version)
 19. Fun, Fun, Fun (Mono Single Version)
 20. Little Honda
 21. Don’t Worry Baby (2009 Stereo Mix)
 22. Why Do Fools Fall In Love (2009 Stereo Mix)
 23. The Warmth Of The Sun
 24. I Get Around (With Session Intro – Mono)
 25. Wendy (2007 Stereo Mix)
 26. All Summer Long (2007 Stereo Mix)
 27. Girls On The Beach
 28. Don’t Back Down
 29. When I Grow Up (To Be A Man) (2012 Stereo Mix)
 30. All Dressed Up For School (Mono)
 31. Please Let Me Wonder (2007 Stereo Mix)
 32. Kiss Me, Baby (2000 Stereo Mix)
 33. In The Back Of My Mind (2012 Stereo Mix)
 34. Dance, Dance, Dance (2003 Stereo Mix)

CD 2:

 1. Do You Wanna Dance (2012 Stereo Mix)
 2. Help Me, Rhonda (Mono Single Version)
 3. California Girls (2002 Stereo Mix)
 4. Amusement Parks Usa (Early Version)
 5. Salt Lake City (2001 Stereo Mix)
 6. Let Him Run Wild (2007 Stereo Mix)
 7. Graduation Day (Session Excerpt And Master Take, 2012 Mix)
 8. The Little Girl I Once Knew (Mono)
 9. There’s No Other (Like My Baby) (2012 “Unplugged” Mix With P
 10. Barbara Ann (2012 Stereo Mix)
 11. Radio Spot “Wonderful KYA” (Mono)
 12. Sloop John B (1996 Stereo Mix)
 13. Wouldn’t It Be Nice (2001 Stereo Mix)
 14. God Only Knows (1996 Stereo Mix)
 15. I Just Wasn’t Made For These Times (1996 Stereo Mix)
 16. Caroline No (1996 Stereo Mix)
 17. Good Vibrations (Mono)
 18. Our Prayer (2012 “Smile Sessions” Stereo Mix)
 19. Heroes And Villains: Part 1 (“Smile Sessions” Mix – Mono)
 20. Heroes And Villains: Part 2 (“Smile Sessions” Mix – Mono)
 21. Vega-Tables (“Smile Sessions” Stereo Mix)
 22. Wind Chimes (“Smile Sessions” Stereo Mix)
 23. The Elements: Fire (Mrs. O’Leary’s Cow) (“Smile Sessions” Mix)
 24. Cabin Essence (“Smile Sessions” Mix – Mono)
 25. Heroes And Villains (2012 Stereo Mix)
 26. Wonderful (2012 Stereo Mix)
 27. Country Air (2012 Stereo Mix)
 28. Wild Honey (2012 Stereo Mix)

CD 3:

 1. Darlin’ (2012 Stereo Mix)
 2. Let The Wind Blow (2001 Stereo Mix)
 3. Meant For You (Alternate Version)
 4. Friends
 5. Little Bird
 6. Busy Doin’ Nothin’
 7. Sail Plane Song (2012 Stereo Mix)
 8. We’re Together Again (2012 Stereo Mix)
 9. Radio Spot “Murray The K” (Mono)
 10. Do It Again (2012 Stereo Mix)
 11. Old Man River (Vocal Section)
 12. Be With Me
 13. I Can Hear Music
 14. Time To Get Alone
 15. I Went To Sleep
 16. Can’t Wait Too Long (A Cappella)
 17. Break Away (Alternate Version)
 18. Celebrate The News
 19. Cotton Fields (The Cotton Song) (Single Version, 2001 Stereo
 20. Susie Cincinnati (2012 Mix)
 21. Good Time
 22. Slip On Through
 23. Add Some Music To Your Day
 24. This Whole World
 25. Forever
 26. It’s About Time
 27. Soulful Old Man Sunshine
 28. Fallin’ In Love (2009 Stereo Mix)
 29. Sound Of Free (Mono Single Version)
 30. ‘Til I Die
 31. Surf’s Up

CD 4:

 1. Don’t Go Near The Water
 2. Disney Girls (1957)
 3. Feel Flows
 4. (Wouldn’t It Be Nice To) Live Again
 5. Marcella
 6. All This Is That
 7. Sail On Sailor
 8. The Trader
 9. California Saga (On My Way To Sunny Californ-I-A)
 10. Rock And Roll Music (2012 Mix W/Extra Verse)
 11. It’s Ok (Alternate Mix)
 12. Had To Phone Ya
 13. Let Us Go On This Way
 14. I’ll Bet He’s Nice
 15. Solar System
 16. The Night Was So Young
 17. It’s Over Now (Alternate Mix)
 18. Come Go With Me
 19. California Feelin’
 20. Brian’s Back (Alternate Mix)
 21. Good Timin’
 22. Angel Come Home
 23. Baby Blue
 24. It’s A Beautiful Day (Single Edit) (2012 Mix)
 25. Goin’ To The Beach

CD 5:

 1. Goin’ On
 2. Why Don’t They Let Us Fall In Love
 3. Da Doo Ron Ron
 4. Getcha Back
 5. California Dreamin’
 6. Kokomo
 7. Soul Searchin’
 8. You’re Still A Mystery
 9. That’s Why God Made The Radio
 10. Isn’t It Time (Single Version)
 11. Runaway (Chicago 1965 – W/Concert Promo Intro – Mono)
 12. You’re So Good To Me (Paris 1966 – Mono)
 13. The Letter (Hawaii Rehearsal 1967)
 14. Friends (Chicago 1968 – Mono)
 15. Little Bird (Chicago 1968 – Mono)
 16. All I Want To Do (London 1968)
 17. Help Me, Rhonda (New Jersey 1972)
 18. Wild Honey (New Jersey 1972)
 19. Only With You (New York 1972)
 20. It’s About Time (Chicago 1973)
 21. I Can Hear Music (Maryland 1975)
 22. Vegetables (New York 1993)
 23. Wonderful (New York 1993)
 24. Sail On Sailor (Louisville 1995)
 25. Summer In Paradise (Wembley 1993)

CD 6 :

 1. Radio Spot (1966 – Mono)
 2. Slip On Through (A Cappella Mix)
 3. Don’t Worry Baby (Stereo Session Outtake W/ Alternate Lead V
 4. Pom Pom Play Girl (Vocal Session Highlight)
 5. Guess I’m Dumb (Instrumental Track W/Background Vocals)
 6. Sherry She Needs Me (1965 Track W/1976 Vocal)
 7. Mona Kana (Instrumental Track)
 8. This Whole World (A Cappella)
 9. Where Is She?
 10. Had To Phone Ya (Instrumental Track)
 11. Smile Backing Vocals Montage (From “The Smile Sessions”)
 12. Good Vibrations (Stereo Track Sections)
 13. Be With Me (Demo)
 14. I Believe In Miracles (Vocal Section)
 15. Why (Instrumental Track)
 16. Barnyard Blues
 17. Don’t Go Near The Water (Instrumental Track)
 18. You’ve Lost That Lovin’ Feeling
 19. Transcendental Meditation (Instrumental Track)
 20. Our Sweet Love (Vocals W/Strings)
 21. Back Home (1970 Version)
 22. California Feelin’ (Original Demo)
 23. California Girls (“Lei’d In Hawaii” Studio Version)
 24. Help You, Rhonda (“Lei’d In Hawaii” Studio Version)
 25. Surf’s Up (1967 Version) (2012 Mix)
 26. My Love Lives On
 27. Radio Spot (1964 – Mono)
 28. Wendy (BBC – Live In The Studio 1964 – Mono)
 29. When I Grow Up (To Be A Man) (BBC – Live In The Studio 1964
 30. Hushabye (BBC – Live In The Studio 1964 – Mono)
 31. Carl Wilson: Coda (2013 Edit)


 1. Home Recordings/Surfin' Rehearsal Highlights (Surfin')
 2. Surfin' (With Session Intro/Mono)
 3. Their Hearts Were Full Of Spring (Demo/Mono)
 4. Surfin' Safari (Original Mono Long Version)
 5. 409 (Original Mono Long Version)
 6. Lonely Sea (Original Mono Mix)
 7. Surfin' U.S.A. (Remastered 2012)
 8. Shut Down (2003 Stereo Mix)
 9. Surfer Girl (Stereo/Remastered 2012)
 10. Little Deuce Coupe (Stereo/Remastered 2012)
 11. Catch A Wave (Stereo/Remastered 2012)
 12. Our Car Club (Stereo/Remastered 2012)
 13. Surfers Rule (With Session Intro)
 14. In My Room (Remastered 2012/Stereo)
 15. Back Home
 16. Be True To Your School (Remastered)
 17. Ballad Of Ole' Betsy (Stereo/Remastered 2012)
 18. Little Saint Nick (Single Version/Mono/Remastered 2013)
 19. Fun, Fun, Fun (Remastered 2012/Mono)
 20. Little Honda (Remastered 2012/Stereo)
 21. Don't Worry Baby (2009 Stereo Mix)
 22. Why Do Fools Fall In Love (2009 Stereo Mix)
 23. The Warmth Of The Sun (Remastered 2012/Stereo)
 24. I Get Around (With Session Intro/Mono)
 25. Wendy (2007 Stereo Mix/Remastered 2012)
 26. All Summer Long (2007 Stereo Mix/Remastered 2012)
 27. Girls On The Beach (Remastered 2012/Stereo)
 28. Don't Back Down (Remastered 2012/Stereo)
 29. When I Grow Up (To Be A Man) (2012 Stereo Mix/Remastered 2012)
 30. All Dressed Up For School (Mono)
 31. Please Let Me Wonder (2007 Stereo Mix)
 32. Kiss Me, Baby (2000 Stereo Mix)
 33. In The Back Of My Mind (2012 Stereo Mix/Remastered 2012)
 34. Dance, Dance, Dance (2003 Stereo Mix)