×

Recensie

Roots

31 augustus 2021

The Artisanals

ZIA

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rocksnob

ZIA The Artisanals Roots 3.5 The Artisanals – ZIA Written in Music https://writteninmusic.com

Ze zijn afkomstig uit Charleston in Noord Carolina en verrasten drie jaar geleden met een titelloos debuut. Zanger frontman Johnny Delaware zet samen met gitarist Clay Houle de krijtlijnen uit van het repertoire van The Artisanals dat heimwee vertoont naar de jaren zeventig met zorgvuldig uitgewerkte songstructuren. Muzikale experimenten in het woestijngebied van Albuquerque in New Mexico klinken door in de opnamesessies in Athens, Georgia. Het duo evolueert samen met bassist Eric Mixon en de andere nieuwkomer op toestsen Ian Klin naar een soort gestripte versie van de Heartland Rock waarin sporadisch psychedelia doorsijpelt.

Niet zelden vormt de akoestische gitaar van Delaware de introductie die naar rum uitgewerkte songs voert met een glansrol voor  Clay Houle die van elektrische gitaarwerk naar slide gitaar pendelt. Zoals in het met lichtvoetige snarenspel gelardeerde Fear To Fear dat de expressieve zang  van Delaware ondersteund.

In het zonnige Plant The Seed  horen we een diep twangende baritongitaar met een synthesizer tapijtje op de achtergrond.  Heading Somewhere verwijst eveneens naar de eindeloze woestijn vlakten nabij de nieuwe thuishaven van The Artisanals op een mooi golvende soundtrack, een dromerige passage die je meteen meesleept. De combinatie van echoënde stemmetjes met het vloeiende toetsen- en snarenwerk leiden naar eindeloze oceaanlandschappen in Driftwood.

In het ritmische AlwaysTake Care Of komt daar nog de pedalsteel bij van John Neff, Drive By Trucker van het eerste uur en onlangs nog  bij countryrockcombo The Pink Stones gesignaleerd. Na een gedreven meerstemmige Violet Light duikt die melancholische pedalsteel terug op in She’s Looking For An Answer, het verhaal van een aan een overdosis bezweken vrouw die door Delaware werd thuisgebracht in plaats van naar de spoeddienst. Dit schrijnende relaas is ongetwijfeld een van de hoogtepunten op een sterke tweede langspeler.  1. Fear To Fail
  2. Heading Somewhere
  3. Always Taken Care Of
  4. Way Up
  5. Driftwood
  6. Plant The Seed
  7. The Road
  8. Violet Light
  9. She's Looking For The Answer