×

Recensie

Alternative

23 mei 2020

Thao & The Get Down Stay Down

Temple

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Ribbon

Temple Thao & The Get Down Stay Down Alternative 4 Thao & The Get Down Stay Down – Temple Written in Music https://writteninmusic.com

Thao & The Get Down Stay Down is de naam van het gezelschap waarmee folkzangeres Thao Nguyen vanaf 2003 samenwerkt. Solo heeft deze dame al met Like the Linen indruk gemaakt, waardoor ze door Laura Veirs uitgenodigd wordt om het publiek alvast warm te maken, voordat die als hoofdact het podium betreedt. Ook is ze in 2009 met Mirah Zeitlyn actief, wat een spannende indie popplaat oplevert. Ondertussen heeft ze er nu de afronding van de vijfde Thao & The Get Down Stay Down plaat er op zitten, die nog meer waanzin dan voorganger A Man Alive bezit.

Temple gaat verder waar de documentaire Nobody Dies: A Film About a Musician Her Mom and Vietnam eindigt. Todd Krolczyk volgt moeder en dochter, die opzoek naar de roots in het ontvluchte land met het heftige oorlogsverleden gaan. Het titelnummer is een beangstigende verslaglegging van gruwelijke verhalen die in het hoofd van haar moeder afspelen. Na een typisch Amerikaans country intro projecteert Thao de verschrikkingen op een onschuldig discodeuntje, toepasselijk omdat het einde van de oorlog met het escapisme van het opkomende discotijdperk samenvalt.

Androgyne hoge uithalen maken je nog nieuwsgieriger naar de persoon achter Thao Nguyen, die zich sterk met het potige Phenom op het nachtelijke uitgaansleven richt. Een kick-ass tegen de zelfbewuste jongelingen die zich aan het schrijversfront melden. Deze in topvorm verkerende dertiger houdt zich prima staande tegenover de nieuwe hiphop generatie. Na het voortreffelijke skankende Lion on the Hunt en het met noisy synths opgeleukte Pure Cinema werkt Thao zich door het minder sterke Marauders heen. De stemkunstjes komen hier als Pavlov achtige aangeleerde maniertjes over. De discostamper How Could I is een voorzichtige stap terug.

Het experimentele Disclaim heeft ondanks de kinderlijke keyboardklanken een duister zwart postpunk randje welke ook aangenaam bij het diep funkende Rational Animal zit te vervelen. I’ve Got Something knettert van de herhalende geluidseffecten om vervolgens met gesampelde samenzang toe te slaan. Telefoonbliepjes kondigen Marrow aan, waarmee het duidelijk is dat de hoogtepunten niet in de kronkelende staart bevinden waar Thao zich al mauwend doorheen wringt.

Temple is een stoere rockchickplaat waarbij de folk duidelijk op een zijspoor staat. Het accent ligt op de verschillende achtergronden. Het gejaagde Westerse van de Verenigde Staten krijgt van de Oosterse culturen en spiritualiteit navolging. Al haar opgespaarde credit gooit ze overboord om vocaal bankroet vanuit de bodem de tracks opnieuw op te bouwen. Een herboren Thao laat haar muzikale verleden helemaal los, daarvoor in de plaats komt een experimentele donkere kant, waarbij ze naar haar verborgen stemmogelijkheden op zoek gaat.  1. Temple
  2. Phenom
  3. Lion on the Hunt
  4. Pure Cinema
  5. Marauders
  6. How Could I
  7. Disclaim
  8. Rational Animal
  9. I've Got Something
  10. Marrow