×

Recensie

Metal

04 februari 2016

Textures

Phenotype

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Nucl

Phenotype Textures Metal 4 Textures – Phenotype Written in Music https://writteninmusic.com

Textures is een van de meest bijzondere metalbands die ons kleine land rijk is. De band heeft in de loop der jaren een aantal personeelswisselingen gehad, maar dat heeft een almaar stijgende kwaliteit niet in de weg gestaan. Phenotype is het eerste deel van een ambitieus tweeluik waarvan Genotype volgend jaar zal verschijnen. Zoals we gewend zijn heeft de band weer goed de tijd genomen om met nieuw werk te komen, maar dit keer zijn ze dan wel dubbel zo productief geweest. Toch zal Genotype niet een gewoon album zijn, het zal 1 lang nummer van 45 minuten worden waarvan de wortels in het nu uitkomende Phenotype liggen. Spannend.

Met dat gegeven in het achterhoofd is Phenotype een harder album dan je zou verwachten. Dit soort ambitieuze projecten neigen toch vaak naar een meer progrock achtige benadering. maar songs als Oceans Collide, Shaping A Single Grain Of Sand en Erosion zijn songs vol hakkende riffs, onnavolgbare tempoverschuivingen en ander bewijs van muzikale virtuositeit. Maar ondank alle muzikale bizarre hoogstandjes blijven het ook nog eens songs die lekker weg luisteren. Heel knap. De band weet alle virtuositeit te koppelen aan geweldig mooie melodieën en bovenal bizar knappe composities.

Meander is een drumsolo. Zeer gedurfd op een hedendaags album, maar wel op z’n Textures uitgevoerd. Vol spannende bijgeluiden en een geweldige opbouw. Ook Zman is een instrumentaal intermezzo. Ditmaal staat Uri Dijk te shinen. Prachtig sferisch nummer op toetsen dat logisch overgaat in de zeer mooie afsluiter Timeless.

Het is duidelijk dat Textures op eenzame hoogte staat in Nederland. Maar ondank het gebrek aan directe concurrentie maken ze zich het zelf nooit gemakkelijk. Dit is een band die de lat bizar hoog legt en ‘m iedere keer met gemak aan tikt.  1. Oceans Collide
  2. New Horizons
  3. Shaping a Single Grain of Sand
  4. Illuminate the Trail
  5. Meander
  6. Erosion
  7. The Fourth Prime
  8. Zman
  9. Timeless