×

Recensie

Pop

27 mei 2017

Texas – Jump On

Jump On Board

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: PIAS

Jump On Board Texas Pop 3 Texas – Jump On Board Written in Music https://writteninmusic.com

Jump On Board, zo luidt het motto op het nieuwste album van de Schotse band Texas. De laatste jaren stonden eerder in het teken van de solocarrière van frontvrouw Sharleen Spiteri (Melody, The Movie Songbook). Een interessante tussenperiode, met daarna albums als Texas 25 en comebackalbum The Conversation.

De band staat op het punt om weer uitgebreid op tournee te trekken, onder meer in een door Brexit gepolariseerd Verenigd Koninkrijk en thuisbasis Schotland, maar ook Duitsland, Frankrijk (twee keer concerttempel L’Olympia) en Nederland staan op het programma. Het illustreert goed dat hun populariteit met de jaren niet getaand is.

Op Jump On Board hebben Spiteri & co hebben nog altijd een voorkeur voor catchy en goed in het oor liggende poptunes. Met talloze hitsingles, fraai gebundeld op Greatest Hits, weet de groep inmiddels goed genoeg hoe ze een frisse, melodieuze single in elkaar moeten draaien. En hun onvervalste optimisme beklijft, zoals onder meer te horen is in de aanstekelijke, tot dansen en feesten aanzettende single Let’s Work It Out dat gedragen wordt door de frase ” Life’s too short / let’s work it out”.

Voor de fans is er de geruststelling dat Texas niet ver van zijn inmiddels welbekende formule van pop, motown en R&B-tunes afwijkt. En net dat maakt Texas zo goed : ze keren zich niet af van de inmiddels stevig aangedikte fanbase, maar zoeken wel telkens nieuwe invalshoeken en perspectieven.

Het meest opmerkelijke op Jump On Board is misschien wel dat de groep muzikaal nieuw terrein bestrijkt door hun pophitgevoeligheid aan te lengen met euforische disco en electro. Dat is onder meer te horen tijdens de stuiterende beats van Can’t Control waarin het spel van aantrekken en afstoten verder geperfectioneerd wordt.

Iets verderop is het door strijkers versierde For Everything waarop Spiteri & co een vintage Texashit aanboren, vooral omdat de kenmerkende stem van Spiteri alle kans krijgt om vrijuit te gaan. In die song wordt tekstueel duidelijk dat de zangeres de jaartjes er vlotjes bijneemt (“So now that I’m old / I have a peaceful mind // it’s all about you”).

Texas slaagt er als vanouds in om uit het triviale catchy pophits te maken zoals It Was Up To You, dat vereist een godvergeven talent. Misschien is dit wel net de meest archetypische Texas song op het album: vlot, catchy en radiovriendelijk. Alsof de groep zelf haar blinde vlek beseft zorgt ze ook voor enige spanning en drive, onder meer in een heerlijk uitbarstend Tell That Girl dat – naast de uitgebreide reeks hits – de festivals en concertzalen in vlam kan zetten. Als contrast is er het zondags luie, met slidewerk versierde Sending A Message.

Tijdens feelgoodsong Great Romances gaan de Schotten op een speelse manier aan de haal met romantiek, het thema dat zowat alle songs op dit album samenvat. Iets minder krachtig is de iets te voorspelbare ballad Won’t Let You Down dat misschien net iets teveel Texas by numbers is.

De groep blijft energiek en hoopvol (Midnight dat besluit met “what’s going on with me?”) en met de rond een hiphopbeat gewikkelde afsluiter Round The World krijgen we een knappe, gelaagde poprocksong die een band als dEUS groen van jaloezie zou kunnen doen uitslaan. Op het einde horen we “we can go places / we’ve never been”. Zo is het maar net met dit Jump On Board : nieuwe songs, nieuwe geluiden maar bovenal een Texas in erg goede vorm.  1. Let's Work It Out
  2. Can't Control
  3. For Everything
  4. It Was Up To You
  5. Tell That Girl
  6. Sending A Message
  7. Great Romances
  8. Won't Let You Down
  9. Midnight
  10. Round The World