×

Recensie

Pop

03 oktober 2021

Tess Merlot

Laissez-moi

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht in eigen beheer

Laissez-moi Tess Merlot Pop 4 Tess Merlot – Laissez-moi Written in Music https://writteninmusic.com

Het chanson staat nu volop in de schijnwerpers door het tv programma Chansons van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps. Zangeres Tess Merlot vestigt op haar manier met het uit 12 nummers opgebouwde album Laissez-moi de aandacht op het Franse chanson.

In 2019 had ze een hit met Mon Paris, een van de nummers van dit album waarvan de release door corona was uitgesteld. Laissez-moi is in feite een Franstalige reis met eigen en originele chansons van Jacques Brel, Jean Ferrat en Nicoletta. Een reis die ze maakt met haar uit 5 musici bestaande band en je meeneemt naar onder andere Brussel, Parijs en Australië.

Al bij de eerste luisterbeurt denk je met een Franse chansonnière te maken hebben die zich heeft laten inspireren door Edith Piaf, Barbara, Charles Aznavour en Jacques Brel. Maar in feite is Tess Merlot een erg goede zangeres uit Den Haag die het album opent met een chanson over haar stad en in feite ook mijn stad: La Haye. Zelf schreef Tess van der Zwet, haar echte naam, de tekst. De muziek werd gecomponeerd door de Franse Hagenaar Guillaume Marcenac die meerdere chansons van dit meeslepende album componeerde. La Haye is een levendige chanson met veel joi de vivre.

Haar chansons gaan deels over haar leven, over wat er met haar is gebeurd. Kerstavond komt voorbij in Marcenacs Le soir de Noël. Ze zingt met de expressie van Jacques Brel wiens klassieker Bruxelles uit 1962 ze fraai interpreteert. Maar eigenlijk is haar eigen gevoelige chanson Les saisons de ma jeunesse nog mooier door de manier waarop ze het met haar fluwelen stemgeluid zingt. Ook het lied over haar opa Grand-Père is erg gevoelig.

In het ook door haar geschreven Mon Paris neemt ze je als luisteraar niet alleen mee naar de Franse hoofdstad maar ook naar Barcelona, Rome, Azië en Australië. Gitarist Leon Sibum en accordeonist Tim Kerssies droegen bij aan de compositie. Het nummer klinkt als een lied uit een revue net als L’histoire de notre amour.

De geheel door Marcenac geschreven titeltrack klinkt als een Franstalige popsong. Heel mooi is de melancholieke dramatisch klinkende ballade Il est mort le soleil, in 1967 gezongen door de Franse popzangeres Nicoletta. Nog ouder is Jean Ferrats C’est beau la vie, namelijk uit 1963. ‘Le jazz ouvert dans la nuit / se trompette qui nous suit’ zingt ze overtuigend.

Aan een aantal chansons werken cellist Alex Geller en klarinettisten Christof May en Coen Kaldeway mee die extra cachet geven aan Merlots chansons en dat geldt ook voor drummer Michiel Buijsse. Na je als luisteraar ondergedompeld te hebben in haar zeer aangename visie op het chanson, sluit ze af met de door haar en Sibum geschreven mooie ballade Quand on se verra.



  1. La Haye
  2. Le soir de Noël
  3. Bruxelles
  4. Les saisons de ma jeunesse
  5. Grand-Père
  6. Mon Paris
  7. Laissez-moi
  8. L’histoire de notre amour.
  9. Il Est mort le soleil
  10. C’est Beau la vie
  11. Une romance d’été
  12. Quand on se verra.