×

Recensie

Roots

13 november 2017

Terra Lightfoot

New Mistakes

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Membran

New Mistakes Terra Lightfoot Roots 4 Terra Lightfoot – New Mistakes Written in Music https://writteninmusic.com

De Canadese Singer-songwriter Terra Lightfoot presenteert zich nadrukkelijk als muzikant, met haar Gibson SG gitaar. Op veel foto’s poseert ze met het wat gehavende instrument uit de jaren ’70. Als gitarist wordt ze vergeleken met John Fogerty, wat je gerust als een heel groot compliment mag zien. Fogerty moest het niet hebben van ellenlange solo’s, maar vooral van een enorme drive als ritmegitarist en een lekker gemeen geluid. Maar Lightfoot’s kwaliteiten als zangeres en songschrijver zijn evenmin uit te vlakken.

Eerder maakte Lightfoot furore met het countryfolkcombo The Dinner Belles. Ze wordt begeleid door Maury LaFoy op bas, Joel Haynes op drums en Jeff Heisholt op toetsen. Op dit album brengt ze lekkere rauwe rootsrock, waarin haar Gibson-gitaar inderdaad een prominente de toon zet. New Mistakes is haar derde album. Zelf zegt ze dat het haar rauwste en ‘hongerigste’ album tot nu toe is.

You Get High is een fraaie folkballad, waarop ze al fingerpickend zichzelf begeleidt op de elektrische gitaar. Ook haar soepele stem, geweldig voor folk, valt hier op. Van fraai hoog, naar hees en een tikje rauw. Gelijk daarna kegelt ze de pastorale sferen van dit nummer omver met Stars Over Dakota. In het extatische Hold You laat ze zich verleiden tot een korte gitaarsolo. Slick Back Kid drijft ook al op zo’n lekkere smerige riff en een mooie slide-gitaar. Two Hearts is een ouderwetse ballade, in driekwartsmaat en compleet met grappige ‘lalala’-koortjes, maar dan gedragen door haar ronkende klanken uit haar Gibson.

De uitstekende nummers en het warme, vintage geluid maken dit tot een erg mooi album. Terra Lightfoot is geen fraai poppetje dat door de muziekindustrie naar voren is geschoven, maar een songschrijver, muzikant en zangeres om rekening mee te houden. De Canadese regering geeft getalenteerde muzikanten financiële steun, blijkens de mededelingen op het hoesje. Dat geld is goed besteed, in dit geval. Liefhebbers van –noem eens wat- Meredith Brooks, Joan Osborne of Lucinda Williams zullen hier echt geen miskoop aan hebben. 1. Paradise
 2. Pinball King
 3. Ruthless
 4. You Get High
 5. Stars Over Dakota
 6. Norma Gale
 7. Hold You
 8. Slick Back Kid
 9. Drifter
 10. Two Hearts
 11. Three In The Morning
 12. Lonesome Eyes