×

Recensie

Jazz

15 mei 2019

Terkel Nørgaard – With Ralph

With Ralph Alessi

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: WE Jazz

With Ralph Alessi Terkel Nørgaard Jazz 4 Terkel Nørgaard – With Ralph Alessi Written in Music https://writteninmusic.com

De Deense drummer Terkel Nørgaard is al jaren een zeer geliefde naam binnen de Scandinavische jazz en begint, met de jaren, ook daarbuiten flink bekend te raken. Zijn fraaie drumwerk, de immer excellente muzikanten die hem omringen en zijn vermogen om inspirerende composities te schrijven hebben daarvoor een basis gelegd.

Voor zijn nieuwe album vroeg hij trompettist Ralph Alessi zich bij zijn trio te voegen, een aanbod dat de Amerikaanse muzikant natuurlijk niet af kon slaan. Nørgaard was zo blij dat hij het album naar Alessi’s bijdrage vernoemde. Een mooie geste maar daarmee doet hij Søren Gemmer (piano) en Jesper Thorn (bas), beiden afkomstig uit de florerende jazzscene uit Kopenhagen, misschien iets tekort. Natuurlijk viert de trompet van Alessi de boventoon maar zonder Nørgaard’s geweldige trio zou zijn spel volledig kapotslaan.

With Ralph Alessi is in ieder geval wel een duidelijke titel om Nørgaard internationaal meer aanzien te geven, daar waar Alessi dat natuurlijk allang is. En dit album heeft alles in zich om dat ook te gaan doen. Opgebouwd uit 21 sketches bouwde Nørgaard een album in zeven composities op die vol raken. De opnamen werden reeds in juni 2016 gemaakt maar worden, om allerlei redenen, nu pas door het fijne We Jazz Records uit Helsinki uitgebracht.

Het is een prachtig album geworden. De composities zijn mooi divers en immer verrassend vol onverwachte wendingen in een fijne open sfeer waarbij alle vier muzikanten de ruimte die ze krijgen optimaal benutten. Natuurlijk valt Alessi, die zijn reputatie vanaf einde vorige eeuw binnen de bands van Steve Coleman en Uri Caine fraai opbouwde om daarna via Cam Jazz en de laatste jaren bij ECM ook op eigen naam met prachtplaten indruk te maken, op met nadrukkelijk spel.

Hij is een verrukkelijk trompettist om naar te luisteren al moet zeker gezegd dat hij juist met Nørgaard, Gemmer en Thorn tot de allergrootste hoogten stijgt. Niet dat hij perse in de dienst van de composities zijn spel laat horen, hij pakt de composities op en maakt ze nog rijker in sfeer en klankkleur. En waar hij oppakt neemt hij de band mee en andersom. IJzersterke wisselwerking dus.

Maar wat zeker ook gezegd moet worden is dat Nørgaard met Gemmer en Thorn natuurlijk een geweldig trio heeft. Een trio dat wereldwijd veel bekender zou moeten zijn. Met Nørgaard aan het stuur, en wat is hij een drummer om veel ontzag voor te hebben, weten Gemmer en Thorn al net zoveel indruk te maken. Hun spel is vloeiend, technisch fraai maar vooral vol emotie en klasse.

Dat Alessi het trio inspireerde en dat tijdens de opnamen dat net zo hard andersom gebeurde spat uit de groeven. En zoals die Scandinavische jazz formaties altijd zo goed door hebben knallen ze op hun albums zomaar van krachtig dwars naar minimal. Die dynamiek werkt uitstekend voor het luisterend oor en maakt With Ralph Alessi weer een weergaloos fijn album om te beluisteren.  1. One
  2. Seventeen
  3. Twentyone
  4. Thirteen
  5. Nineteen
  6. Ten
  7. Twelve