×

Recensie

Jazz

19 december 2020

Terje Rypdal

Conspiracy

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

Conspiracy Terje Rypdal Jazz 4 Terje Rypdal – Conspiracy Written in Music https://writteninmusic.com

Elk album van de Noorse gitarist Terje Rypdal is één om naar uit te kijken. Zijn gitaarspel, dat vanuit de jazz net zo gemakkelijk de rock of atmosferische hoogten induikt is immer een lust aan het oor. Zijn nieuwe album Conspiracy is wederom een rijke aanvulling op zijn langlopende oeuvre.

Rypdal is zo’n muzikant die al zijn hele muzikale leven op het vooraanstaande Duitse ECM Records te vinden is. In 1971 leverde hij zijn gelijknamige debuut af na door andere ECM’er Jan Garbarek, in wiens band hij speelde, geïntroduceerd te zijn aan Manfred Eicher, de grote man van ECM. Tegelijk ook een enorme diversiteit in muzikale uitingen heeft laten horen in samenwerkingen met anderen.

Conspiracy is weer puur een album dat rond zijn fabuleuze gitaarspel draait. Met Ståle Storløkken op toetsen, Endre Hareide Hallre op fretloze bas en Pål Thowsen op drums/percussie heeft hij een ijzersterke groep muzikanten om zich heen verzameld die exact weten wat ze met de composities van Rypdal aan moeten.

De zes lang uitgesponnen gitaarstukken die het album kent worden gedragen door Rypdals avontuurlijke spel dat zowel lang dragende tonen kent als lekker overstuurd en ruw klinkt in composities, die dan wel omlijning kennen maar qua structuur vrij en open zijn. Het geeft Rypdal de mogelijkheid op de sfeer van de composities steeds weer imposante gitaarpartijen los te laten.

De composities die het album openen, As if The Ghost…Was Me? en What Was I Thinking, zijn ingetogen, ruimtelijk klinkende stukken. Mooi expressionistisch qua gitaarspel en fascinerend in klank en sfeer. De titeltrack duikt daarna meer tegen rock aan met lekker stevig soleerwerk van Rypdal. De pompende bas, het lekker stevige drumwerk en de ruimtelijk opgetrokken toetsenspel vervolmaken de compositie.

By His Lonesome heeft mooi dragend fretloos basspel als draad in de atmosferische compositie waarover percussie, toetsen en sferische gitaarstructuren accenten over die baslijnen heen leggen.

Baby Beautiful, gedragen door het fraaie toetsenspel van Storlokken, duikt dan weer vol de prog in. Met een excellerende Rypdal die de sterren uit de hemel speelt met wonderbaarlijk mooi dragend en vrij gitaarspel. De korte sfeervolle schets Dawn sluit het album in stijl af.

Conspiracy is een erg mooi en sterk nieuw album van Rypdal waarop zijn machtige gitaarspel andermaal optimaal overtuigt in sfeerrijke, avontuurlijk en ruimtelijke composities. Rypdal is het prototype van een gitarist die met de jaren steeds meer balancerend binnen de composities de emoties uit zijn gitaar weet te trekken en daardoor alleen maar meer impact krijgt.  1. As If The Ghost Was Me!?
  2. What Was I Thinking
  3. Conspiracy
  4. By His Lonesome
  5. Baby Beautiful
  6. Dawn