×

Recensie

World

01 juni 2020

Terez Sliman

When The Waves

Geschreven door: Rik Binnendijk

Uitgebracht door: Kirkelig Kulturverksted

When The Waves Terez Sliman World 3 Terez Sliman – When The Waves Written in Music https://writteninmusic.com

Terez Sliman is een Palestijnse onafhankelijke singer-songwriter die vanaf 2010 al een aantal albums – meestal in eigen beheer uitgegeven – heeft gemaakt. In Palestina was ze al enige tijd bekend in de Indie-scene en met Ibrahim Yazan maakte ze een toegankelijk jazzy album. Op When The Waves werkt ze samen componist en bassist Raymond Haddad en twee Noorse muzikanten en verkent ze wat modernere en duistere geluiden.

Het album begint veelbelovend met het donkere In Your Name. Onder een wat ijzingwekkend en ijl klanklandschap klinken dreunende uitbarstingen van de drummer, en de enige andere begeleiding is een eenvoudige, diepe baslijn. Deze simpele, duistere begeleiding vormt een mooie basis voor Slimans stem. Haar stem, zowel aards als helder, klinkt zelfverzekerd en Sliman laat haar vocale versieringen soepel en wat lui om het trage ritme heen glijden.

Ook Hunger is een fraai voorbeeld van de krachtige stem van Sliman. Hier laat ze horen dat zingen niet alleen gaat om zuiverheid en klankkleur, maar ook om dictie en zeggingskracht. Zingen is niet alleen een opeenvolging van noten, maar ook theater. Boven een loom ritme met echo’s en een wat dub-achtige riff beweegt Slimans stem zich tussen spoken word en zang.

Sliman laat ook op de rest van het album horen dat ze haar stem perfect beheerst. Dat doet ze op You Are in een wat luchtig, wollig synthetisch soundscape en op Like Water boven vloeibare jazzy akkoorden van een warme gitaar. Zo kabbelt When The Waves soepel maar ook wat geruisloos voort. Buiten het openingsnummer en de wat fellere rap/spoken word van When Tables Will Turn ontbreken rafelrandjes.

Dat is jammer, want de perfecte techniek en de veelzijdige stem van Sliman zijn het luisteren waard, maar haar kunsten boven de gepolijste en wat anonieme muzikale ondergrond worden op den duur voorspelbaar. Virtuositeit alleen is niet genoeg voor een echt spannend album.  1. In Your Name
  2. But We Were Good
  3. A Rose
  4. Hunger
  5. You Are
  6. Like Water
  7. When Tables Will Turn
  8. When The Waves
  9. In The Name Of Love