×

Recensie

Alternative

02 maart 2017

Temples

Volcano

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Heavenly Recordings

Volcano Temples Alternative 3 Temples – Volcano Written in Music https://writteninmusic.com

Temples debuteerde succesvol met hun smakelijke interpretatie van de jaren zestig: Sun Structures. Dat was alweer in 2014. De plaat haalde de top 10 van de Britse albumlijst en werd hét vinyl-succesverhaal van de onafhankelijke muziekwinkels.

Op Volcano moet de psychedelica plaats maken voor wat directere, door synths gekleurde, stevig geproduceerde pop. De zang van James Bagshaw doet nog steeds wat kinderlijk aan en zweeft, ondanks het meer down-to-earth-geluid, nog altijd rond in hogere sferen vanwaar het lastig blijkt bij de luisteraar binnen te dringen. Eigenlijk is hij meer een instrument dan een persoonlijkheid.

Volcano is een coherente plaat waarbij de invloeden van Temples niet duidelijk traceerbaar zijn. Dat zorgt voor een geluid dat net even anders is dan dat van de meeste bands die hun inspiratie uit sixtiespop/rock en -psychedelica halen. Daar staat wel tegenover dat de band lang niet altijd weet te overtuigen met sterke songs, een duidelijke richting of persoonlijk, vocaal stempel. Temples is deels zweefpop, deels robuuste, dik geproduceerde barokke pop, deels psychedelica en deels synth-pop. Op geen van deze terreinen weet de band echter overtuigend uit te halen en het geheel op dit album is ook niet meer dan de som der delen.

Toch is Volcano een plaat die aardig wegluistert want de hoogtepunten zijn mooi verdeeld over het album en de band zakt nergens echt door het ijs. De single Certainty heeft al bewezen hitpotentie te hebben. De stevige basis en de onweerstaanbare synths zorgen voor een puike oorwurm. Het meer gejaagde, eveneens door synths gekleurde Open Air zou kunnen doorgaan voor een progressief novelty hitje uit begin jaren tachtig. (I Want To Be Your) Mirror is rijkgevulde pop die zowel kalmerende folky sferen als opzwepende passages in zich draagt. De korte song In My Pocket laat door de inzet van akoestische gitaar een ander geluid horen en biedt teksten die uiteenlopen van pathetisch tot ontwapenend: Van ‘We are the empty people, waiting… for love’ tot ‘… I’d like to put you in my pocket…’. Het poppy en puntige Mystery Of Pop met zijn pakkende, fluit-achtige toetsenlijntje en hand claps is een smaakmaker.

Over het algemeen komt Temples beter voor de dag in de vlottere songs omdat de band hier impact kan maken en niet verzandt in overgeproduceerde barokke pop die weinig spontaan overkomt en dus op afstand blijft. Afsluiter Strange Or Be Forgotten is typerend; de song heeft iets meeslepends en ontroerends maar zou in een kleinere, meer persoonlijke productie harder binnenkomen. Dat geldt voor een flink deel van de songs op Volcano.

Temples speelt op 14 april in Doornroosje, Nijmegen en op 15 april in de Tolhuistuin, Amsterdam. 1. Certainty
 2. All Join In
 3. (I Want To Be Your) Mirror
 4. Oh The Saviour
 5. Born Into The Sunset
 6. How Would You Like To Go?
 7. Open Air
 8. In My Pocket
 9. Celebration
 10. Mystery Of Pop
 11. Roman Godlike Man
 12. Strange Or Be Forgotten