×

Recensie

21 december 2016

Temple Of The Dog

Temple Of The Dog

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: A&M

Temple Of The Dog Temple Of The Dog Rock 5 Temple Of The Dog – Temple Of The Dog Written in Music https://writteninmusic.com

In maart 1990 overleed zanger Andrew Wood aan de gevolgen van een overdosis heroïne. Zijn heengaan betekende het einde van een vermoedelijk succesvolle carrière voor zijn band Mother Love Bone. Tijdens de rouwperiode schreef zijn jeugdvriend en voormalig kamergenoot Chris Cornell een aantal nummers en teksten om zijn verdriet een plek te geven. Hij praatte veel over het verlies van Andy met voormalig bandgenoten van Wood: Jeff Ament en Stone Gossard. Ze besloten samen een album op te nemen en gebruikten daarvoor de nummers die Cornell had geschreven plus wat liedjes uit de periode voor Wood’s dood. Ze vroegen Soundgarden drummer Matt Cameron en gitarist Mike McCready waarmee Ament en Gossard net een nieuwe band waren begonnen: Pearl Jam. Als gastzanger vroegen ze de jonge en onervaren Eddie Vedder. Het resultaat werd Temple Of The Dog, een bandnaam ontleend aan een tekstregel uit het Mother Love Bone nummer Man Of Golden Words.

Het album kwam uit in 1991 en maakte meteen een verpletterende indruk. Dit was een muzikaal en vocaal eerbetoon zoals we dat nog niet eerder hadden meegemaakt. MTV pikte de clip van Hunger Strike op en al snel daarna kreeg het album de platinastatus. Een kwart eeuw later heeft Temple Of The Dog niets aan macht en pracht ingeboet. Vanaf het openingsnummer Say Hello 2 Heaven tot sluitstuk All Night Long horen we meeslepende gitaarrock met links en rechts flink wat bluesinvloeden en werkelijk fenomenale zangpartijen. Cornell levert hier een prestatie die rustig ongeëvenaard in het genre mag worden genoemd. Je kan zijn zielenpijn niet alleen horen, maar ook voelen. Dat maakt Temple Of The Dog bij elke luisterbeurt telkens weer een aangrijpende ervaring. Dit is zo oprecht en eerlijk als muziek maar kan zijn. Een hoogtepunt noemen is lastig omdat alle nummers gewoon steengoed zijn. Als we toch moeten kiezen is het Reach Down dat met zijn elf minuten werkelijk een episch meesterwerk is. Het album kent veel variatie, van het stampende Pushing Forward Back tot het meer ingetogen Call Me A Dog en het swingende Your Saviour. Minpunten zijn eigenlijk niet te noemen.

Voor ondergetekende steekt dit album met kop en schouders uit boven Nevermind (Nirvana), Ten (Pearl Jam), Badmotorfinger (Soundgarden) en Dirt (Alice In Chains) uit. Dit is het hoogtepunt van de Seattle scene begin jaren negentig. Voor iedereen die van goede gitaarrock houdt en dit album nog niet in huis heeft, is aanschaf verplicht.

Naast een “reguliere” heruitgave is er ook een deluxe en superdeluxe (met DVD) versie uit. Op de bonusschijf bij de deluxe versie staan alternatieve versies van de albumnummers en twee niet eerder uitgebrachte nummers. Angel Of Fire is een matig nummer dat om begrijpelijke redenen het originele album niet heeft gehaald. Het navolgende Black Cat is zo verschrikkelijk slecht dat ik wenste dat ik het nooit gehoord had. Dit nummer doet afbreuk aan deze heruitgave. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest. Tip: houd het bij de enkelvoudige schijf. Die is geweldig.

Tracklisting: Temple Of The Dog

 1. Say Hello 2 Heaven
 2. Reach Down
 3. Hunger Strike
 4. Pushin’ Forward Back
 5. Call Me A Dog
 6. Times Of Trouble
 7. Wooden Jesus
 8. Your Savior
 9. Four Walled World
 10. All Night Thing
 11. Say Hello 2 Heaven (Alternate Mix)
 12. Wooden Jesus (Alternate Mix)
 13. All Night Thing (Alternate Mix)

Bonus disc deluxe versies

 1. Say Hello 2 Heaven (Demo)
 2. Reach Down (Demo)
 3. Call Me A Dog (Demo)
 4. Times Of Trouble (Demo)
 5. Angel Of Fire (Demo)
 6. Black Cat (Demo)
 7. Times Of Trouble (Instrumental Demo)
 8. Say Hello 2 Heaven (Outtake)
 9. Reach Down (Outtake)
 10. Pushin’ Forward Back (Outtake)
 11. Wooden Jesus (Outtake)
 12. All Night Thing (Outtake)


 1. Say Hello 2 Heaven
 2. Reach Down
 3. Hunger Strike
 4. Pushin' Forward Back
 5. Call Me A Dog
 6. Times Of Trouble
 7. Wooden Jesus
 8. Your Savior
 9. Four Walled World
 10. All Night Thing