×

Recensie

Alternative

09 september 2016

Teenage Fanclub –

Here

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Merge

Here Teenage Fanclub Alternative 3.5 Teenage Fanclub – Here Written in Music https://writteninmusic.com

Het schrijven van puike songs gaat Teenage Fanclub nog steeds goed af, zoveel blijkt wel na het beluisteren van Here, het tiende album van de Schotse band. Norman Blake, Raymond McGinley en Gerard Love maken nu al meer dan vijfentwintig jaar deel uit van de band en zijn ook nu weer verantwoordelijk voor een aantal memorabele songs.

Teenage Fanclub piekte in de jaren negentig met een herkenbare mix van harde gitaren, meeslepende, pakkende melodieën en eerlijke, vaak ontwapenende teksten. Gaandeweg werd het geluid van de groep milder maar dat leverde nog steeds aardige tot sterke platen op. Dat laatste geldt ook zeker voor Here.

De in smaakvolle, stemmige akkoorden verpakte uptempo-single I’m In Love mag aftrappen en wordt gevolgd door de andere single Thin Air, een track vol meerstemmige pracht waardoor de altijd aanwezige links met The Byrds en Big Star weer komen bovendrijven. Een eigenwijze solo geeft het prima The Darkest Part Of The Night een scherp randje. Strijkers zetten de punt op de i.

Het geluid van Here is mild en verzorgd. Soms bekruipt je het gevoel dat alles wel een tandje steviger kan. De band is er duidelijk niet op uit om terug te keren naar de sound van hun meest succesvolle jaren. Op een paar tracks, die je echt iets meer vuur toewenst, na is dit geen probleem. De welwillende luisteraar zal zich al snel bewust worden van de kwaliteit van de meeste songs. Het warme hoogtepunt The First Sight is bijzonder mooi: fijne gitaarpatronen in diverse kleuren en van wisselende intensiteit, aangevuld met een verre trompet; bijna achteloos schildert de band hier weer iets prachtigs. Live In The Moment – de titel verwijst naar een van de achterliggende thema’s van de plaat – blinkt uit door aantrekkelijke mineurakkoorden, een heerlijke fuzzy solo en wederom die subtiel ingebedde trompet.

Naar het einde toe durft de band het aan terug te schakelen: Steady State is een spaced out ballad terwijl de pastorale warmte van With You melancholieke sferen met een jaren-zeventig-tintje laat horen. Het afsluitende Connected To Life lijkt wat karig maar wint gaandeweg aan spanning om vervolgens langzaam uit te sterven: ‘Disappear into shadows…into night’.

Teenage Fanclub vermijdt op Here uitbundigheid en stevige, opzwepende gitaarmuren, een ontwikkeling die eigenlijk al na Grand Prix (1995) in gang werd gezet. Er valt echter nog genoeg te halen bij de Schotten. Een track als It’s A Sign is wat dat betreft exemplarisch: een indiepopparel vol fraaie samenzang en veelkleurig, smaakvol gitaarwerk. 1. I'm In Love
 2. Thin Air
 3. Hold On
 4. The Darkest Part Of The Night
 5. I Have Nothing More To Say
 6. I Was Beautiful When I Was Alive
 7. The First Sight
 8. Live In The Moment
 9. Steady State
 10. It's A Sign
 11. With You
 12. Connected To Life