×

Recensie

30 maart 2016

Teddy Thompson & Kelly Jones

Little Windows

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Cooking Vinyl

Little Windows Teddy Thompson Teddy Thompson & Kelly Jones Roots 4.5 Teddy Thompson & Kelly Jones – Little Windows Written in Music https://writteninmusic.com

Teddy Thompson is de enige zoon van folkrock iconen Richard & Linda Thompson, hij groeide in de jaren zeventig op in een moslimgemeenschap in de buurt van Londen. Zijn eerste voorzichtige muzikale stappen zette hij op  zijn vaders platen.

Ondertussen heeft hij zelf een handvol langspelers met verfijnde folkpop uitgebracht. Op het uit 2007 daterende Upfront & Lowdown brengt Teddy al een ode aan de  muziek die hij als jonge snaak wellicht oppikte uit de platencollectie van zijn ouders. Ondersteund door vaders gitaar, de dobro en pedalsteel van Greg Leisz en hemelse zang van Iris DeMent, Tift Merrit en Jenni Muldaur grasduint Thompson  in de erfenis van Nashville en brengt een emotioneel geladen interpretatie van countryklassiekers door Dolly Parton , George Jones en Merle Haggard vereeuwigd.

De versies van Thompson stralen een identiek authentiek, tijdloos allure uit en dat kan ook gezegd worden van het gloednieuwe Little Windows. In nauwelijks 26 minuten passeren tien duetten.  Geen bekende countrydiva’s is te bespeuren, Thompson zocht en vond met Kelly Jones een ideale zangpartner, de jongedame afkomstig van een ranch in Ridgefield Washington zoekt haar weg als songersongwriter in LA.

Hoewel het uitsluitend nieuw materiaal betreft, gecomponeerd door Thompson en Jones waarbij ook  Bill DeMain, een gereputeerde journalist en songwriter uit Nashville, lijken songs als Never Knew You Loved Me Too weggelopen uit een lang vervlogen tijdperk waarin formaties als Everly Brohers op onnavolgbare wijze rock met country en pop vermengden. Het verstilde I Tought That We Said Goodbye, een zuiver akoestische  countryballade, naar verluidt in een enkele take opgenomen, is een onbetwist emotioneel hoogtepunt.

Opmerkelijk hoe de stemmen van Thompson en Jones in elke song een ogenschijnlijk  vanzelfsprekende harmonische eenheid vormen en moeiteloos van sprankelende pop naar smartelijke country pendelen zonder in de gebruikelijke, vrijblijvende nostalgische retrotoestanden te vervallen. Een soundtrack  waarbij je je helemaal terug in de jaren vijftig of zestig waant, bij voorkeur op vinyl beluisteren dit uiterst charmante kleinood.         1. Never Knew You Loved Me Too (Commentary)
  2. Make A Wish On Me (Commentary)
  3. Better At Lying (Commentary)
  4. Wondering (Commentary)
  5. I Thought That We Said Goodbye (Commentary)
  6. Don't Remind Me (Commentary)
  7. As You Were (Commentary)
  8. Only Fooling (Commentary)
  9. You Can't Call Me Baby (Commentary)
  10. You Took My Future (Commentary)