×

Recensie

Eigentijds

25 februari 2020

Taz Modi

Reclaimed Goods

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Reclaimed Records

Reclaimed Goods Taz Modi Eigentijds 4 Taz Modi – Reclaimed Goods Written in Music https://writteninmusic.com

Een verrassende eerste soloplaat komt van de Britse toetsenist Taz Modi. Reclaimed Goods is een warm klinkende eigentijdse plaat die perfect in het geluidsbeeld van nieuw klassiek, filmisch en electronic past.

Modi bouwde het afgelopen decennium een wel heel flinke muzikale bagage op waarbij zijn bijdragen aan Submotion Orchestra en de Gondwana Orchestra achter Matthew Halsall de meest prominente zijn. Vooral op het Gondwana Orchestra’s samenwerkingsalbum Inspirations met Los Angeles zanger Dwight Trible was het, naast Halsalls prachtige trompetspel, Modi’s glansrijke pianospel dat het album zo bijzonder goed maakte. Daarnaast maakte hij naast zijn spel bij soulhelden Dennis Coffey en Fred Wesley indruk bij DJ Shadow en Mr. Scruff.

Dat Modi een van de meest interessante en ambitieuze toetsenmannen van Groot-Brittannië is bewijst hij nu op eigen kracht met Reclaimed Goods. Een album dat hij geheel op eigen kracht schreef en opnam. Met als enige toevoeging een strijkersensemble en op een enkele track drums (bespeeld door Jon Scott of Seb Hankins) om de sfeervolle composities te verrijken.

De basis van de muziek op het album is ingetogen minimal, met enkele door electronic elementen opengebroken sfeerverschuivingen. Voor degene die zijn werk binnen Submotion Orchestra kennen weten dat hij een rijk palet aan klanken voorradig heeft. Op Reclaimed Goods bouwt hij vanuit de piano daarin intrigerend verder. De composities worden fraai laag over laag in fraaie arrangementen opgebouwd. Met steeds net datgene toegevoegd in arrangement wat de composities nog mooier maakt.

Fraai hoe Modi op de A-kant van het album met ingehouden composities als de prachtige titeltrack, Time To Practice en Rewilder naar het rijke, met drumpatronen gelardeerde, Every Saint Has A Past toe bouwt. Het experimentele Ethical Tourist opent plaatkant B fraai om daarna gelijk met Crystalline met strijkers en met Child, Be Strange weer de emotionele diepte in te gaan. Het wat dikker klinkende Black Flowers krijgt daarna met Waterland en Fin weer zijn rustpunten terug.

De composities op Reclaimed Goods zijn filmisch en warmbloedig. Vooral als zijn pianospel wordt ingevuld door strijkers lijkt zijn toekomst als filmmuziekschrijver en uitvoerder dichterbij dan we ooit al dachten.

Reclaimed Goods is een fraai debuut met composities die deze onrustige tijden rust en warmte meegeven. Met dit eerste soloalbum bewijst Taz Modi volop een van de Britse muzikanten te zijn die volop in de gaten gehouden moet worden. Reclaimed Goods klinkt als het begin van een erg interessante carrière als soloartiest.

Kant A:

 1. Libra
 2. Reclaimed Goods
 3. Time To Practice
 4. Rewilder
 5. Every Saint Has A Past

Kant B:

 1. Ethical Tourist
 2. Crystalline
 3. Child, Be Strange
 4. Black Flowers
 5. Waterland
 6. Fen