×

Recensie

Jazz

22 november 2016

TaxiWars

Fever

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Universal

Fever TaxiWars Jazz 4 TaxiWars – Fever Written in Music https://writteninmusic.com

Na anderhalf jaar is TaxiWars terug met een nieuw album. Gegroeid door het vele spelen hebben ze met het nieuwe Fever een album gemaakt dat nu echt duidelijk maakt dat TaxiWars een blijver is.

Toen hun debuut uitkwam werd het vooral publicitair gepusht als de jazz-outfit van Tom Barman. Dat de band achter Barman vol muzikanten zat die hun sporen in de jazz al dik hadden verdiend, werd maar even zo gelaten. Bizar hoe informatie tegenwoordig toch tot ons komt. Want meer nog dan Barman waren het juist saxofonist Robin Verheyen, die alle muziek voor de band schrijft, bassist Nicolas Thys en drummer Antoine Pierre die de sound van TaxiWars bepaalden, zoals ook al snel live bleek. Optredens trouwens die dan weer ronduit twijfelachtig waren door een soms wat al te aanwezige Barman, dan weer verschrikkelijk goed als juist de groep muzikanten zich wat nadrukkelijker liet gelden. Het werd niet echt duidelijk of de band na één album ‘het project’ alweer zouden opdoeken of dat ze bezig waren hun definitieve vorm nog te vinden.

Gelukkig hebben ze dat eerste niet gedaan want met Fever hebben ze grote stappen gemaakt en is TaxiWars nu echt de band geworden waarop we gehoopt hadden. Met alle ervaringen van de afgelopen twee jaar op zak valt bij Fever nu alles op zijn plek. De gejaagdheid die voor het eerste album gold is vrijwel weg, een relaxter TaxiWars is opgestaan. Een stijl die veel beter bij de band past. Ieder binnen de band heeft nu ook een veel duidelijker rol, met daarin een duidelijker hoofdrol voor het ronduit heerlijke spel van Verheyen, en Barmans zang klinkt sterker en valt veel meer binnen het bandgeluid. De band klinkt hechter en het afzonderlijke spel klinkt vrijer en doorleefder. Fever laat een band horen die organisch klinkt.

Favoriete tracks zijn vrij snel gevonden. Albumopener gelijk titelnummer is een lekker pittige entree en de plaat heeft met songs als Bridges en Airplane Song fraai relaxte overwinnaars. En wat is ook de in het Frans gezongen Sololoque (sans Issue) een prachtcompositie. Sowieso blijft Barman in het Frans zingend altijd een feest. Ook het broeierige Egyptian Nights spreekt gelijk volop tot de verbeelding. Juist gejaagder tracks als Soul Repair en Controlled Demolition vallen nu veel meer op hun plek.

Fever is een onverwacht sterk album geworden. TaxiWars een band om vanaf nu echt volop in de gaten te houden.  1. Fever
  2. Soul Repair
  3. Bridges
  4. Soliloque (Sans Issue)
  5. Trash Metal Ballad
  6. Airplane Song
  7. Honey, It's The Blues
  8. Controlled Demolition
  9. En Route
  10. Egyptian Nights