×

Recensie

Jazz

03 september 2019

TaxiWars

Artificial Horizon

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Artificial Horizon TaxiWars Jazz 4 TaxiWars – Artificial Horizon Written in Music https://writteninmusic.com

Na drie jaar is er dan eindelijk weer een nieuwe TaxiWars. Artificial Horizon, de opvolger van het erg sterke Fever, verschijnt op het coole sdban en laat een band horen die fijn blijft doorgroeien.

TaxiWars blijft een zeer interessante band om te volgen. De muzikale vorm van de band lijkt met hun blend van jazz en alternative rock wel duidelijk, maar juist doordat Tom Barman (toetsen, zang en natuurlijk van dEUS), Robin Verheyen (sax), Nicolas Thys (contrabas) en Antoine Pierre (drums) zich naast TaxiWars met zoveel interessante (zij)bands/projecten bezighouden en zich steeds maar weer muzikaal doorontwikkelen en zichzelf blijven uitdagen krijgt Taxiwars daar de fijne gevolgen van te zien.

De vrije muzikale geest van de vier rasmuzikanten maakt dat Artificial Horizon, hun derde samenwerking, hun beste album tot nu is. Met net wat meer tijd tussen albums (tussen debuut Taxiwars en opvolger Fever zat krap anderhalf jaar) hebben ze ruim de tijd genomen hun composities te laten groeien en er steeds het optimale uit te halen.

Artificial Horizon is een muzikaal rijk album waar de band een fijn diverse sfeer en keur aan muzikale stijlen oppakt. Natuurlijk is de dEUS meesterhand van Barman in albumopener en eerste single Drop Shot te horen maar wat past die geweldige track ongelooflijk fijn in het TaxiWars repertoire. Thys en Pierre vormen een heerlijk vloeiende ritmetandem, Verheyen vult aan met heerlijk los en kleurrijk spel. Barman is zijn eigen briljante zelf.

De song en daarna het heerlijk uptempo en van hiphop elementen doortrokken, Sharp Practice, de tweede single, zijn de opmaat naar een album waar echt alles rijper en rijker klinkt dan op hun eerste twee albums. Alsof ze hun sound helemaal opnieuw definiëren, alle mogelijkheden van de band zijn gaan inzien. Er zit meer diepte in de songs en vooral Barman durft wat meer terug te treden.

Tien songs en alle tien raak. Heerlijk hoe de titelsong zich met vervormde stem in een fijn arrangement ontwikkelt en hoe The Glare, met Verheyen in grote vrijheid op zowel piano als sax over wederom een heerlijke groove van Pierre en Thys, TaxiWars nieuwe glans geeft. Iets wat zeker ook geldt voor de wonderlijk mooie ballade Irritated Love, met wederom Verheyen achter de piano.

Met Infinity Cove pakt de band weer energiek door om met het overweldigende Safety in Numbers, zo’n song die deze band over alles en iedereen heen tilt, daar nog eens erg fijn overheen te gaan. Wat een geweldig samenspelende band is TaxiWars toch als je zo bezig hoort. Different or Not, met een saxlijn waarin Verheyen de melodische draad prachtig definieert en vervolgens nog een erg fijne solo weg speelt ook. Het is een song rijk in arrangement met strijkers en erg mooi in samenzang ook.

Het lome They’ll Tell You You’ve Changed, met Verheyen wederom achter de piano, is weer van een geheel andere orde met z’n wel heel fijne Fender solo.  Wederom met erg fraai pianospel start On Day Three gelijk meesterlijk en emotievol. Wat een prachtig verstild opgebouwde song is dit, zeg. Verheyen on top of his game met een erg fraai spelende Thys en een subtiele Pierre om de song te vervolmaken.

Met Artificial Horizon vindt TaxiWars zijn volmaakte nieuwe vorm. Alternative en jazz in een vloeiende beweging naar een nieuwe muzikale wereld gebracht.

Kant A:

  1. Drop Shot
  2. Sharp Practice
  3. Artificial Horizon
  4. The Glare
  5. Irritated Love

Kant B:

  1. Infinity Cove
  2. Safety in Numbers
  3. Different or Not
  4. They'll Tell You You've Changed
  5. On Day Three