×

Recensie

Eigentijds

07 december 2013

Tania Kross – – Opera

Krossover

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Challenge Classics

Krossover Tania Kross Eigentijds 4 Tania Kross – Krossover – Opera Revisited Written in Music https://writteninmusic.com

Vraag bekende popartiesten als Huub van der Lubbe, Spinvis en Lucky Fonz III  een nummer te schrijven  en laat dat vervolgens op maat maken voor mezzosopraan en symfonieorkest. Tania Kross kwam met dit vernieuwende idee om daarmee haar passie voor pop en klassiek te kunnen combineren.

Ze koos ervoor om niet de zoveelste cd uit te brengen met bekende opera-hits, maar om nieuwe popmuziek te ‘klassiekificeren’. De bedoeling was om melodieuze muziek te brengen, waar een breed publiek zich thuis bij voelt. Het resultaat is een bond palet aan werken, waarvan Bob Zimmermans huisstijl en de warme mezzostem een constante factor vormen. Verschillende talen en onderwerpen passeren de revue en de poëtische stijl varieert hevig. Het Netherlands Symphony Orchestra onderstreept van  wiegend- ingetogen tot angstaanjagend-bombastisch het bijpassende gevoel.

Voor klassiek ademt deze muziek wel heel veel de sfeer van Broadway. Grote verdienste van dit project is m.i. dat het begrip Popera een betekenis erbij heeft gekregen! Opera Revisited is daarmee een ondertitel met een knipoog en fingers Krossed.

Tracklisting Krossover:

 1. Mea Culpa
 2. O Mar
 3. Golden Leaves
 4. Undyed
 5. Rebibá
 6. Nichts Macht Mehr Sinn
 7. To The End Of The World
 8. Not A Some Time Thing
 9. Go Slow
 10. Voor Geen Goud
 11. Vivo
 12. Nocturne
 13. The Wedding Night