×

Recensie

World

20 januari 2016

Tango Extremo

Havana

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: JWA Records

Havana Tango Extrema World 3.5 Tango Extremo – Havana Written in Music https://writteninmusic.com

Tango Extremo staat erom bekend dat zij de grenzen van de tango graag oprekt en combineert met andere stijlen zoals jazz en klassieke muziek. Violiste Tanya Schaap voegt vooral het klassieke element toe, saxofonist Ben van der Dungen het jazz-en latinelement. Het Nederlandse gezelschap is tango-puristen regelmatig een doorn in het oog omdat ze de grenzen van de tango op eigenzinnige wijze oprekt en eigen stempel drukt op deze stijl.

Op Dama de Blanco (2012) mixte de groep tango vooral met klassieke muziek (Händel, Rachmaninov). Op het nieuwe album verkent Tango Extremo de relatie tussen Buenos Aires en Havana. Tango, danzón, charanga, habanera, bolero en son worden beproefd in hun onderling samenhang, in gevoel en muzikale overeenkomst. De habanera heeft ooit de tango beïnvloed en dat komt mooi tot uiting in Bizet’s Habanera y Toreador.

Compay Segundo’s Chan Chan krijgt vooral door Tanya Schaap’s vioolspel eerst een klassiek karakter om vervolgens in het tweede deel dichter naar de Buena Vista uitvoering toe te kruipen. In Carnaval de Buenos Aires wordt de Zuid Amerikaanse percussie van Gerardo Rosales (Venezuela) sterk ingezet. Al met al slecht Tango Extremo heel natuurlijk de grenzen tussen de tango en traditionele Cubaanse stijlen en dat is mooi om te horen! 1. Tres lindas Cubanas
 2. Isora Club
 3. Que nadie sepa mi sufrir
 4. Como un bolero
 5. Chan chan
 6. Fiebre de ti
 7. Habanera y toreador
 8. Almendra
 9. Las alturas de Simpson
 10. Carnaval de Buenos Aires
 11. Eleonora
 12. Mandinga