×

Recensie

Jazz

09 september 2013

Tanger Trio & Ensemble Mondaine

Tanger Trio & Ensemble Mondaine

Geschreven door: Josine Laarakker

Uitgebracht door: Munich Records

Tanger Trio & Ensemble Mondaine Tanger Trio & Ensemble Mondaine Jazz 4 Tanger Trio & Ensemble Mondaine – Tanger Trio & Ensemble Mondaine Written in Music https://writteninmusic.com

Het nieuwe, titelloze album van Tanger Trio & Ensemble Mondaine is er een geworden om bij achterover te leunen en je te wanen in de wereld van de zwart/wit film: romantiek, grootstedelijke schoonheden en inspirerende ontmoetingen. De eenheid van de muziek vormt hiervoor het decor.

Het album bevat beeldende muziek die het klassieke idioom voorbijstreeft, met uitdagende soundscapes en stuwende ritmes. Waar Ragtime Neuve wel degelijk een herkenbaar ragtime ritme laat horen, is Paris Waltz een spannend sfeerbeeld met een puntig pianogeluid dat zacht door strijkers, houtblazers en vocalen wordt omlijst. Dat Ensemble Mondaine uit musici bestaat afkomstig uit Griekenland, Egypte, Frankrijk en Duitsland, komt binnen dit stuk duidelijk naar voren. Een ander voorbeeld is hiervan Hotel Tanger, waarin de mediterrane invloeden zich van hun mooiste kant laten zien.

In Satiesk, een opvallend en wat afwijkend openingsnummer, doen de straatorgelklanken à la Charlie Chaplin nog het meest denken aan de psychedelische experimentmuziek van The United States of America uit de jaren zestig. De cirkel is rond wanneer een soortgelijk geluid terugkomt in het afsluitende nummer Marching On. Op deze nummers, die het soundtrackeffect nog meer kracht bijzetten, is tevens nog de plotseling overleden bassist Sirone Jones te horen.

Na de opener volgen liefelijk harmonieuze stukken, waarin mediterrane nachtclubjazz en swing de boventoon voeren. Fantasieën over pittoreske steden worden getriggerd en men kan zich als luisteraar ineens goed voorstellen waarom het trio de Marokkaanse kunstenaarsstad Tanger ziet als bron van inspiratie.

Tanger Trio is opgericht door Hans-Jörn Brandenburg, die de koude, grauwe winterdagen in Berlijn muzikaal wilde ontvluchten. Waar Brandenburg zich in de afgelopen jaren bewees als muzikaal leider bij The Black Rider van Tom Waits, William S. Burroughs en Bob Wilson en meer recent stukken arrangeerde voor CocoRosie, werkt hij binnen Tanger Trio samen met niemand minder dan Thomas Wydler, de drummer en percussionist van The Bad Seeds. Na het overlijden van Jones werd het Tanger Trio gecompleteerd met Andreas Henze (bassist van onder andere Rufus Wainwright en Herber Grönemeyer). Dit geeft het album een bijzondere en memorabele ondertoon.

Hoewel grote namen niet altijd een succesverzekerd resultaat garanderen is Tanger Trio & Ensemble Mondaine een geslaagde missie gebleken: het is een album dat je even mee op reis neemt. Niet verkeerd nu de zomer ons langzaam aan het verlaten is… 1. Satiesk
 2. Pour Alfred
 3. Noir & Blanc
 4. Rag Time Neuve
 5. Paris Waltz
 6. Cabrio Rimshot
 7. November Indianer
 8. Hotel Tanger
 9. French Ballade
 10. Beuchner's Ballade
 11. Oh La La
 12. Paris Waltz Rag
 13. March