×

Recensie

World

25 september 2013

Tamikrest

Chatma

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gliiterbeat

Chatma Tamikrest World 4 Tamikrest – Chatma Written in Music https://writteninmusic.com

Het terecht veel geprezen Tinariwen mag wel gaan oppassen. Met hun meesterlijke nieuwe album Chatma zet Tamikrest namelijk een onvervalste muzikale achtervolging in.

Sinds de jonge Toeareg band vier jaar geleden, in de slipstram van Tinariwen, hun eerste internationale album Adagh uitbracht, zijn ze vrijwel constant op tour geweest. Het touren werd eigenlijk alleen onderbroken door het opnemen van hun tweede album Toumastin (2011). Terwijl hun thuisland Mali de afgelopen jaren wederom ‘in brand’ stond door een zeer heftige volksoorlog en de band bij terugkomst alleen veilig in Algerije kon verblijven, werd de populariteit buiten hun landsgrenzen alleen maar groter en groter. Maar hoe relatief was dat succes met familieleden die uit hun huizen werden verdreven en een sharia-wet die het land versplinterde.

Op hun nieuwe album Chatma heeft de band rond belangrijkste songschrijver/zanger/gitarist Ousmane Ag Mossa, al deze indrukken optimaal in hun indrukwekkende klanken verwerkt. Het is daardoor een indringend en donker, soms zelfs huiveringwekkend album geworden. De pulserende ritmes gecombineerd met die door elkaar heen vervlochten gitaarpatronen die de muziek van de Toeareg zo kenmerkt zijn natuurlijk optimaal aanwezig maar de sfeer is donker en dreigend. De gelaagde zang en samenzang vertellen over het verdriet van hun land en de slechte situaties waar hun familie en vrienden zich in bevinden.

Chatma, wat Zussen betekend, is opgedragen aan ‘the courage of the Tuareg women, who have ensured both their children’s survival and the morals of their fathers and brothers’.

Met de overweldigende albumopener Tisnant an Chatma en het daarop volgende Imanin Bas Zihoun wordt gelijk lekker stevig swingend ingezet. De heerlijke baslijn die Itous inzet heeft een tegen reggae aanleunend ritme met dub invloeden, volledig op Afrikaanse leest geschoeid. Onweerstaanbare track! Het prachtig rustige jam-achtige , door een akoestische gitaar gedreven Achaka Achail Aynaian Daghchilan heeft met die lekker dik aangezette elektrische gitaar op de achtergrond iets ronduit magisch. Met het onweerstaanbaar swingende Djanegh Etoumast wordt de vaart er dan weer flink ingebracht. Wat een fantastisch gitaarwerk ook weer! Absolute live kraker.

Met het prachtig lome Assikal en Toumast Anlet wordt de spannende lijn doorgezet. Een spanning die met Tamikrest – Takma, het hoogtepunt van het album, een absolute apotheose bereikt. Echt alles wat de muziek van de Toeareg zo bijzonder maakt en die van Tamikrest in het bijzonder, komt samen in deze donkere track. Onnavolgbaar vervlochten ritmes en gitaarpartijen en een flink duwende baspartij bieden de basis voor een extatische track. Onheilspellend donker, tegelijk heftig swingend met een briljant repeterende elektrische gitaar die de song naar een vorm van extase drijft. De hevig geluidscollages fabricerende gitaar op de achtergrond maakt de compositie alleen maar dreigender en onheilspellender. Met het fraai akoestische Adounia Tabarat en het ronduit bezwerende Timtar vind het album vervolgens een weergaloos einde.

Chatma is een meesterlijk album. Het werk van een band die muzikaal op de toppen van hun kunnen balanceert. Niet alleen is Chatma een van de allerspannendste albums van dit jaar, het is tevens een van de allerbeste Toeareg albums ooit uitgekomen.  1. Tisnant An Chatma
  2. Imanin Bas Zihoun
  3. Itous
  4. Achaka Achail Aynaian Daghchilan
  5. Djanegh Etoumast
  6. Assikal
  7. Toumast Anlet
  8. Takma
  9. Adounia tabarat
  10. Timtar