×

Recensie

Roots

29 mei 2018

Tami Neilson –

Sassafrass

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Outside Music

Sassafrass Tami Neilson Roots 4.5 Tami Neilson – Sassafrass! Written in Music https://writteninmusic.com

De titel van de nieuwe langspeler van Tami Neilson. is een afleiding van ‘sassy’, staat voor brutaal en energiek,  iemand die onomwonden voor zijn mening op komt, adjectieven die ongetwijfeld gelden voor de zangeres met Canadese en Nieuw- Zeelandse roots. Een swingend Stay Outta Of My Business zet meteen de toon voor haar nieuwe langspeler. Tami werpt meer dan ooit haar krachtige, soepele stem in de strijd voor de gelijkheid van de vrouwen en verpakt die boodschap in bijzonder fraaie songs al dan niet samen met haar broer Jay gecomponeerd. Op de opvolger van Don’t Be Afraid verruimt de zangeres uit Nieuw Zeeland haar van rockabilly naar R&b en soulblues pendelend repertoire met een flinke snuif excotica.

Bananas is zo’n met schallende blazers uitgebreide, naar de Caraïben lonkende, track. Onder die zomerse cocktail schuilt een dwingende aanklacht tegen de gender ongelijkheid die eveneens in het op rockabilly leest geschoeide Kitty Kat en een bluesy, dreigend Smoking Gun opduikt.

Dat het ook op meer subtiele wijze kan, illustreert Tami met A Woman’s Pain, het verhaal over haar oma leunt op een een sterk aan Bobbie Gentry refererende ‘lazy southern’ opbouw met prachtige gitaartwang. Die komt terug in Manitoba Sunrise at Motel 6, een countrynesk eerbetoon dat gecomponeerd werd op de dag dat Glen Campbel overleed. Miss Jones gaat uit naar de betreurde soulqueen Sharon Jones met zo’n hitsig, super strak, ritmische aftelrijmpje.

De voorgaande langspeler Don’t Be Afraid herbergde het allerlaatste nummer van haar vader en nu interpreteert Tami opnieuw een nummer van Ron Neilson, met One Thought Of You belanden we helemaal in de onvervalste romantiek van de jaren vijftig. De zelfbewuste dame sluit overigens af met een langoureuze ballade. Tami Neilson levert met deze gevarieerde en relevante langspeler andermaal een tijdloos werkstuk af. 1. Stay Outta My Business
 2. Bananas
 3. Diamond Ring
 4. A Woman's Pain
 5. Devil In A Dress
 6. One Thought Of You
 7. Miss Jones
 8. Smoking Gun
 9. Kitty Cat
 10. Manitoba Sunrise At Motel 6
 11. Good Man