×

Recensie

Roots

29 april 2020

Tami Neilson –

Cickaboom!

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Outside Music

Cickaboom! Tami Neilson Roots 4.5 Tami Neilson – Chickaboom! Written in Music https://writteninmusic.com

Wie een beetje vertrouwd is met het repertoire van de vanuit New Zeeland opererende Tami Neilson weet dat de titel ’Hot Rockin’ Lady of country, rockabilly & soul’ geenszins overdreven is. Vanop de hoes van Chickaboom! kijkt de met een indrukwekkende ravenzwarte beehive getooide zangeres je zelfverzekerd toe. Daar heeft ze alle reden toe, op Don’t Be Afraid  en Sassafrass pendelt ze al moeiteloos van country strakke R&B naar swingende rockabilly aangelengd met een flinke dosis exotica en nu doet ze er zowaar nog een flink schep bovenop.

Neilson heeft niet alleen een krachtige soepele stem voor het vintage songwerk dat ze weerom eigenhandig aanlevert al dan niet met hulp van haar broer Jay die daarnaast de basstructuren uitzet. Met Call Your Mama haalt ze vervaarlijk uit, de begeleidende ongetemde snarentwang is van Delaney Davidson Tami’s gitarist en co-producer die het samen gecomponeerde westerndeuntje 16 Miles Of Chain met verschroeiend golvende  gitaarpartijen lardeert, bovenop de tick-tack ritmiek. In de galopperende stamper Tell Me That you Love Me is Davidson haar vocale partner, een rol die meestal voor broer Jay is voorbehouden en naar hoogtepunten leidt zoals Hey Bus Driver en een al even hels, met sarcastische ondertoon gedebiteerd, Ten Tonne Truck.

Het enkel op sobere  percussie van ‘rhythm sticks’ leunende Quennie, Quenie klinkt als een naïef afterijmpje het zijn dan ook Charlie en Sam, Tami’s (?) peuters van zes en vier die hun moeder vocaal flankeren. De ongenaakbare vamp is op haar best als ze ongeremd uithaalt in een bluesy You Were Mine of een prachtige nostalgisch countrynesk duet  Any Fool With A Heart.

Afsluiten doet Tami met het tedere wiegeliedje Sleep. Voor het zover is vormt Sister Mavis, een bruisende ode aan de onvolprezen souldiva uit de Staples stal, een perfecte aangelegenheid om de keelregisters nog eens uitvoerig open te trekken.“Hallellujah, hallelujah, that woman gonna sock it t ya”, dat geldt hier overigens niet alleen voor Mavis.  1. Call Your Mama
  2. Hey, Bus Driver
  3. Ten Tonne Truck
  4. Queenie, Queenie
  5. 16 Miles Of Chain
  6. Tell Me That You Love Me
  7. Any Fool With A Heart
  8. Sister Mavis
  9. Sleep