×

Recensie

Jazz

23 oktober 2020

Talambo

Delusions of Grandeur

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Eclipse Music

Delusions of Grandeur Talambo Jazz 4 Talambo – Delusions Of Grandeur Written in Music https://writteninmusic.com

Een nieuwe band van de Finse bassist Jori Huhtala doet altijd de oren spitsen. Reeds vanaf begin van deze nieuwe eeuw maakt hij indruk met inventief spel binnen een ontelbaar aantal bands en samenwerkingen. Onder de naam Talambo heeft hij nu een project waarbij drummer Tuomas Timonen de enige vaste andere muzikant is.

Met Delusions Of Grandeur brengt Talambo nu hun eerste officiële album uit. Met Huhtala zowel als schrijver en arrangeur van alle composities en daarnaast ook als opnameleider, mixer en producer is Talambo echt wel zijn project maar wat heeft hij fijne muzikanten om zich heen verzameld om zijn composities aan te vullen.

Hoewel Huhtala tegenwoordig in Stockholm, dus in Zweden, woont vroeg hij bevriende Finse muzikanten om zijn composities met hem op te nemen: saxofonisten Jussi Kannaste en Joakim Berghäll, gitarist Sigardur Rignwaldsson en toetsenman Antti Kujanpää. En de reeds eerder genoemde Tuomas Timonen op drums.

Delusions Of Grandeur is een erg fijn album geworden. Vanaf de albumopener Voice Of Reason hangt er een open sfeer die een basis heeft in Huhtala ritmische elektrische basspel en de daar heerlijk op in spelende Timonen. Daarnaast is ook de rol van de piccolobas, die soms haast als een gitaar klinkt, die Huhtala ook bespeelt, prominent binnen de composities.

Fantastisch zijn saxofonisten Kannaste en Berghäll. Ze spelen vrij en melodisch en maken de composities nog rijker dan dat ze al zijn. Luister toch eens hoe Kannaste van leer trekt op het geweldige Time To Escalate en het naar een climax toe bouwt. Of hoe Berghäll Man Number Nine de compositie nog meer klasse meegeeft.

Delusions Of Grandeur kent maar vijf composities, maar dat zijn wel composities die fraai gelaagd en rijk uitgesponnen gerekt worden. Kant A van het album heeft met albumopener Voice Of Reason, Man Number Nine en Time To Escalate gelijk al drie fascinerende composities die geweldig gespeeld worden en steeds weer fijn verrassen in instrumentatie. Heerlijk die orgelsolo gelijk in de openingstrack bijvoorbeeld. En die tegen Afrikaanse ritmes aanleunende groove in Time To Escalate.

Kant B heeft met Thimbu & Talambo, een psychedelische muzikale exercitie die Huhtala puur met Timonen aangaat en waar de hoofdrol weer voor de piccolobas is. Het blijkt de opmaat voor het fraai langgerekte Supermelon waarop naast Huhtala en Timonen ook Kannaste en Kujanpää weer van de partij zijn. Wat een prachtige compositie is dit toch ook weer en wat is deze met voortreffelijk spel en heel veel spelplezier vastgelegd. Heel complete potentieel van deze band fantastisch en nadrukkelijk aanwezig.

Huhtala heeft voor Delusions Of Grandeur vijf ijzersterke composities geschreven die een mooi diverse sound hebben en als geheel coherent en imposant klinken. De geweldige muzikanten die hij om zich heen verzameld heeft kleuren zijn composities geweldig in en trekken elkaar naar een nog hoger niveau. We hebben de Finse jazzscene hier al vaak bewierookt en ook nu kunnen we niet anders als dat weer doen. Delusions Of Grandeur is gewoonweg een geweldige jazzplaat.

Kant A:

  1. Voice of Reason
  2. Man Number Nine
  3. Time To Escalate

Kant B:

  1. Thimbu & Talambo
  2. Supermelon