Recensie

16 november 2016

T-99 –

Bedlam!

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Bedlam! T-99 Roots 4 T-99 – Bedlam Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds 1999 maakt het Amsterdamse trio T-99 club- en festivalpodia onveilig met een licht ontvlambaar mengsel van rockende billy, country, bluegrass ,punkrock afgekruid met surfrock en andere rootselementen. Gitarist Micha den Haring reist met bassist Donné La Fontaine en Martin Ruiter aan de drumkit naar prestigieuze rootsfestivals en afgelegen negorijen waar ze brandhaarden genereren tijdens verschroeiende passages. Na een handvol langspelers zetten de muzikale vagebonden T-99 in 2009 even op non-actief. Die pauze blijkt gelukkig van tijdelijke aard en de muzikale vagebonden duwen zijstapjes als Cuban Heels en Maison Du Malheur even opzij om T-99 opnieuw te lanceren na een onverwachte reünie in het zog van een de release van The Various Sounds Of T-99, een handige collectie met een selectie van het sterkste uit hun repertoire

Anno 2016  staat het trio staat er nu sterker dan ooit met het bijhorende werkstuk Bedlam! Ze missen alvast de voor T-99 gebruikelijke dynamische aftrap niet met een schuimbekkend Madhouse Bagaloo dat door het naar de woelige jaren teruggrijpende Motorcycle Years dicht op de hielen gezeten wordt. De rudimentaire staccatoriffs van het stompende Roaster Toaster verraden een garagerock- en punkrock verleden. Na Lunatic Asylum kondigen vervormde drumbeat en dito snaren riffs Medicine aan. Een door psychedelia geïnspireerde trip met zang die  uitgeknepen gitaarlijnen met Hendrixiaanse uithalen volgt, muzikale medicatie die zijn uitwerking niet mist.

T-99 dendert verder op het randje van ontsopring maar blijft op de juiste track met Strait Jacket,  instrumentale rockende surf en Back To You dat met drumroffels naar de panische Detroit rock van MC5 en Mitch Ryders Detroit Wheels lonkt. Als ondertussen de tafels en stoelen nog niet aan de kant geschoven zijn, wat ons ten zeerste zou verwonderen, gebeurt dat ongetwijfeld in het met de snerpende baritonesax van Koen Schouten gelardeerde hypnotische Get Loose of met Thorazine, een op afwisselend donkere twang en messcherpe riffs balancerende surfer. Het wat mysterieus getinte Time vormt al bij al een wat rustiger, sfeervol sluitstuk. Of het er tijdens de concertournee die op 17 november in  het Patronaat in Haarlem afgetrapt wordt zo rustig aan toe gaat, is uiterst twijfelachtig.

http://www.t-99.com/ 1. Madhouse Boogaloo
 2. Motorcycle Years
 3. Roaster Toaster
 4. Lunatic Asylum
 5. Medicine
 6. Straitjacket
 7. What An Island
 8. Back To You
 9. Get Loose
 10. Thorazine
 11. Time