×

Recensie

Eigentijds

18 december 2018

Szun Waves

New Hyhm To Freedom

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Leaf

New Hyhm To Freedom Szun Waves Eigentijds 4.5 Szun Waves – New Hyhm To Freedom Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een verslavend goed album is New Hyhm To Freedom, het tweede album van het Britse trio Szun Waves. Genre doorbrekend, nieuwe ontdekkend en even geestverruimend als intrigerend.

Szun Waves is de erg spannende band die Portico Quartet’s saxofonist Jack Wyllie enkele jaren geleden begon met synthheld Luke Abbott, van James Holdens Border Community faam, en de Australische drummer/percussionist Laurence Pike, die we dan weer kennen van PVT en vooral het invloedrijke Triosk. Szun Waves kent invloeden van de bands waarin ze spelen/speelden maar is vooral de extensie van waar alle drie de muzikanten vandaan komen en vanwaaruit ze muzikaal verder willen.

Szun Waves tapt net zo hard uit de electronic, als uit de experimentele muziek, psychedelisch en het eigentijds, met de vrijheid die we uit de jazz kennen. Maar New Hyhm To Freedom horen betekent snappen waar ik deze vergelijkingen vandaan haal. Merendeels is het geluid van de band gekleurd door fraaie dan weer duistere synthvelden dan weer speelt Wyllie een prachtige saxpartij waarbij drums en synths de stuwende kracht of dienende basis zijn.

New Hyhm To Freedom is een droomplaat. Een album dat af en toe flink kan schuren en de grenzen opzoekt maar net zo goed vloeit in wonderbaarlijk mooie kleuren. Wyllie, Abbott en Pike zijn geen muzikanten voor de gemakkelijke weg. Ze creëren op hun nieuwe album, net als op hun onvolprezen debuut At Sacred Walls van twee jaar terug (en verschenen op Abbotts eigen label Buffalo Temple), nieuwe vormen en sferen die immer de verbeelding prikkelen.

New Hyhm To Freedom bestaat uit zes fraai uitgesponnen vrije composities die experimenteren als uitgangspunt hebben. Van puur tot overstuurd en van vervormd tot melancholiek en sfeervol. Knap hoe Abbott, Pike en Wyllie steeds weer een zinnenprikkelende vorm vinden om hun composities optimaal tot recht te laten komen. Ronduit intrigerend hoe hun nieuwe muziek ontstaat.

Szun Waves is een band die je op de punt van je stoel doet zitten omdat je niets wilt missen van wat er gebeurt en je tegelijkertijd achterover laat leunen om de muziek in volle glorie over je heen te laten stromen. New Hyhm To Freedom is een imposant meesterstuk.  1. Constellation
  2. Fall Into Water
  3. High Szun
  4. Temple
  5. Moon Runes
  6. New Hymn To Freedom