×

Recensie

Soul / Hiphop

01 februari 2019

Swindle

No More Normal

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

No More Normal Swindle Soul / Hiphop Swindle – No More Normal Written in Music https://writteninmusic.com

Voor iedereen die Swindle’s eerste album Long Live The Jazz uit 2012 nog vers in het hoofd heeft zal het niet vreemd zijn dat ’s mans nieuwe album No More Normal zo’n wervelende aangelegenheid is. Swindle tekende voor zijn nieuwe album een deal met Brownswood Recordings (het label van Gilles Peterson) en de wereld zal dat komen te weten ook.

Swindle is zo’n fijn onnavolgbaar Brits fenomeen dat net zo goed binnen de grime en volle hiphop zijn sporen heeft verdiend als dat hij met de nieuwe golf aan jazzmuzikanten werkt. Daarnaast zijn ogen en oren erg goed open houdt wat er in de diverse andere muzikale stromingen gebeurt. Een muzikale alles-opslurper dus.

No More Normal is daar een mooie staalkaart van. Het album gaat in elf composities van soul, hiphop, funk, grime, reggae (met nieuwe held Kiko Bun) naar jazz waarbij geen muzikale beperkingen worden opgeroepen (synths en strijkers worden niet geschuwd). De openingstrack What We Do is daar gelijk een mooie afspiegeling van maar ook een toptrack als Coming Home. Swindle laat ook net zo gemakkelijk diepe funk zijn songs inrollen (Reach The Stars) als dat hij (door Latin geïnjecteerde) jazzy trompetten in zijn composities welkom heet (Take It Back).

No More Normal is een mooie titel voor een zeer boeiend en zeer muzikaal album. Swindle, de man die reeds op zijn 14de een eigen thuisstudio had, heeft een heerlijk ongelimiteerde muzieksmaak en weet die behoorlijk geniaal op zijn eigen albums in fascinerende songs om te bouwen tot originele tegelijk erg lekker in het gehoord liggende tracks. En een ieder die de geweldige Eva Lazarus een poëtische bijdragen aan zijn album laat leveren heeft sowieso alle plussen.

No More Normal is wederom een ongehoord spannend en goed album. Juist door de diversiteit in muzikale opvattingen en die fascinerende gastenlijst (van nieuwe jazzhelden saxofoniste Nubya Garcia en drummer Yussef Dayes tot aan grime-held D Double E en aan soulzangeres Mahalia om er maar een paar te noemen) heeft Swindle wederom een indrukwekkend album tot stand gebracht. 1. What We Do
 2. Get Paid
 3. Drill Work
 4. Run Up
 5. Coming Home
 6. Reach The Stars
 7. Knowledge
 8. Take It Back
 9. California
 10. Talk A Lot
 11. Grateful