×

Recensie

11 juli 2015

Sweet Billy Pilgrim

Motorcade Amnesiacs

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Kscope

Motorcade Amnesiacs Sweet Billy Pilgrim Alternative 4.5 Sweet Billy Pilgrim – Motorcade Amnesiacs Written in Music https://writteninmusic.com

Sweet Billy Pilgrim is een verrassende en waardevolle nieuwe aanwinst voor het label Kscope. Hun vierde album Motorcade Amnesiacs is kortgeleden uitgekomen en de Britse band voegt daarmee een heel nieuw geluid toe aan de vertrouwde progmix van Kscope.

Sweet Billy Pilgrim is een band die er niet van houdt om stil te staan of door te borduren op een bepaald format: 4 albums, allemaal anders en ook nog succesvol. De band heeft flink wat lovende recensies op haar naam staan en is o.a. genomineerd voor de Mercury Music Prize. Het is een creatieve band met een geheel eigen geluid. Art rock, folk, pop, rock, tja wat is er niet terug te horen in deze band. Zelf noemen ze het ‘Trash Pastel’; laten wij dat dan ook gewoon doen.

Op Motorcade Amnesiacs krijgt zangeres Jana Carpenter meer ruimte dan op voorgaande albums. Zij en zanger Tim Elsenberg wisselen hun bijdrage op de tracks redelijk af en zetten bovendien een paar sterke ‘duetten’ neer. Make It So is hiervan een goed voorbeeld.

Jana Carpenter heeft een prettige stem die bij mij alleen wat braaf, flegmatiek en hier en daar wat ondynamisch overkomt. Nee, geef mij de emotionele, krachtige, vibratorijke uithalen van Tim Elsenberg maar. Hij laat op de openingstrack Candle Book And Bell meteen maar weer even horen hoe geweldig aantrekkelijk en karakteristiek zijn stem is. Een stem waar ik toch echt een beetje verliefd op ben geworden.

Het is misschien een cliché maar zoals bij iedere cliché zit er waarheid in: dit album luister je, maakt indruk, en groeit. Het groeit alsmaar groter en breder tot het weer kleiner en overzichterlijker wordt en je de kern vol voor ogen hebt. Het draait hier om balans. In eerste instantie dacht ik dat dit album in vergelijking met hun voorgaande werk de balans miste, maar ik had het toch echt bij het verkeerde eind.

Want ja, Carpenter heeft een kalme, brave stem. Maar met haar stem vult ze Elsenberg feilloos aan. En juist door die afwisseling en eenheid is Motorcade Amnesiacs zo interessant. Een album vol uithalen van Elsenberg zou misschien snel saai worden, hoewel hij op Chasing Horses en Longstreth duidelijk laat horen dat hij ook ingetogen kan zingen (en wat een geniale climax en afbouw zitten er in het laatsgenoemde nummer). Het zijn stuk voor stuk zeer sterke tracks.

Sweet Billy Pilgrim biedt variatie, geweldige samenzang, de arrangementen en teksten zijn sterk en doordacht, de productie van het album is tot in de puntjes verzorgd, er zijn ballads, je voelt en hoort ontwikkeling, temperament, bezinning en uiteindelijk de balans. Het gaat alle kanten op, maar verliest nooit richting. En dat maakt Motorcade Amnesiacs gewoon een ontzettend goed album.

Tracklisting Motorcade Amnesiacs:

 1. Candle Book And Bell
 2. FFwd To The Freeze Frame
 3. Make It So
 4. Slingshot Grin
 5. Tyrekickers
 6. Burn Before Reading
 7. Just Above Midtown
 8. Chasing Horses
 9. Longstreth
 10. We Just Did What Happened And Nobody Came
 11. Coloma Blues 1. Candle Book and Bell
 2. Ffwd to the Freeze Frame
 3. Make It So
 4. Slingshot Grin
 5. Tyrekickers
 6. Burn Before Reading
 7. Just Above Midtown
 8. Chasing Horses
 9. Longstreth
 10. We Just Did What Happened and Nobody Came
 11. Coloma Blues