×

Recensie

08 oktober 2018

Swearin' – Fall into the

Fall into the Sun

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Merge Records

Fall into the Sun Swearin' Alternative 4 Swearin’ – Fall into the sun Written in Music https://writteninmusic.com

Na het uiteenvallen van emopunk band P.S. Elliot gingen zussen Allison en Katie (Waxahatchee) Crutchfield ieder hun eigen weg.  Daarbij klonk het werk van Katie gelijk al donkerder en emotioneler, waar Allisons nieuwe band Swearin’ nog steeds vele overeenkomst vertoonde met hun verleden. Enkel werd er nog een stevigere scheut pop-punk en rammelende garagerock bovenop gedaan.  Jammer maar helaas, met je geliefde in een band zitten brengt altijd risco met zich mee. Dus toen de relatie van Allison Crutchfield en mede-songwriter Kyle Gilbride uit elkaar klapte viel ook het doek voor Swearin’.

Maar tijd heelt wonden soms, zodat het trio van songwriters Crutchfield en Gilbride, gesteund door drummer Jeff Bolt, toch weer bij elkaar kwam. Na een avondje vol bier en ouderwets gezellige conversaties (als vrienden) vonden ze het weer tijd om een album op te nemen en te touren. Zo gezegd, zo gedaan en nu is daar volkomen onverwachts opeens het derde Swearin’ album. Veel lijkt er muzikaal niet veranderd. We krijgen nog steeds springerige pop-punk met rafelrandjes voorgeschoteld. Daarbij wisselen Crutchfield en Gilbride nog steeds van vocale rol, waar als er één de vocale hoofdrol opeist de ander vaak de achtergrondzang voor de rekening neemt. Maar toch hè, toch voelt dit album donkerder aan, serieuzer. Dat is ook wel te begrijpen, de vertwijfeling onderling word uiteraard besproken en het verleden opgerakeld. Niet op een al te pijnlijke manier, maar wel met een “misschien was alles vroeger toch beter/leuker?” insteek. Gelukkig word er op een onzekere, maar toch positieve manier ook naar de toekomst gekeken.

Dat donkere randje is zelden terug te horen in de muziek. Harde bas en garage-achtige rammeldrums domineren. Gitaar riffs klinken vaak springerig en catchy. Koppel dat aan de nog steeds schattige, vaak onschuldige vocalen van Allison Crutchfield en Swearin’ is nog steeds een groot pop-punk feestje, hoe donker de lyrics ook worden. Maar een enkele keer zijn die donkere wolken er wel degelijk op muzikaal gebied. Dan klinken de gitaren opeens modderig en smerig en de vocalen van Kyle Gilbride bitter en snijdend. Denk aan The Thermals op hun meest cynisch, of Eric’s Trip op hun meest breekbaar. Helemaal rafelig word het even in de lo-fi ballad Anyway, dat met zijn onderwerp handelend over weggaan en opnieuw beginnen niet echt vrolijk klinkt, maar des te krachtiger uit de hoek komt als Crutchfield zich van haar meest gevoelige kant laat horen. Kortom, we moeten vooral blij zijn dat Swearin’ weer terug is. Of je nou zin hebt in een springerig pop-punk bandje, of de diepte in wilt met dat donkere randje: Swearin’ geeft ons beide en dat is knap. 1. Big Change
 2. Dogpile
 3. Grow Into A Ghost
 4. Margaret
 5. Stabilize
 6. Untitled (LA)
 7. Treading
 8. Oil And Water
 9. Smoke Or Steam
 10. Anyway
 11. Future Hell