×

Recensie

Alternative

25 mei 2017

Swans – The Great Annihilator / Drainland

The Great Annihilator/Drainland

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Young God Records

The Great Annihilator/Drainland Swans Alternative 5 Swans – The Great Annihilator / Drainland (reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Moeten we het legendarische Swans eigenlijk nog voorstellen? Wellicht niet. Net op het moment dat de band rond opperhoofd Michael Gira er definitief het bijltje bij gaat neerleggen, verschijnt deze reissue van The Great Annihilator.

Nog één nieuwe plaat, zo had Michael Gira beloofd en dan gaat Swans definitief op de schop. Jammere zaak, want de inderhaast mythische groep heeft een bijzonder muzikaal parcours erop zitten en kan buigen op talloze hedendaagse classics als onder meer Children Of God. Of het einde van de band mee versterkt werd door de aanhoudende geruchten tussen Larkin Grimm en Gira inzake sexueel misbruik weten we niet en willen we misschien liever zo houden.

De muziek dan maar. Toen in 1995 The Great Annihilator uitkwam, was Swans vooralsnog een groep in volle ontwikkeling. Zo situeert het album zich netjes tussen het wat kortere, strakkere Love Of Life (1992) en het wat stevig aangedikte Soundtracks For The Blind (1996). Dat het album verschijnt heeft te maken met het terugvinden van de originele tapes door ‘honorary Swan’ Bill Rieflin (Ministry,..). Gira bleek al bij al niet helemaal tevreden met de klank en zodoende werd er besloten om het hele zaakje te remasteren en daar in een gulle trek het ook in die tijd opgenomen soloalbum Drainland bij te gaan betrekken.

Best ongemakkelijk voelen we ons bij de opener In waarin op het einde onschuldige kinderstemmetjes prominent figureren. Met dat nummer trekt de groep de luisteraar meteen mee in de donkere, maar bijzondere wereld van Swans binnen. Voor zij die nog niet eerder kennismaakten is The Great Annihilator misschien wel een erg goede instap, gezien het een van de ‘scharnieralbums’ in het oeuvre van de band is. Het album is een doorstart van de experimentele postpunk die eigen is aan hun vroegste werk en die in wezen de inleiding vormde bij de allesoverweldigende, bombastische sound van de albums na hun heroprichting (het latere werk met het ronduit apocalyptische The Seer, The Glowing Man).

Op zijn best brengt de groep hel en verdoemenis tot leven en kan je de solferrestjes haast ruiken. The Great Annihilator is demonisch van aard en soms lijkt het wel alsof Gira de Bad Seeds bij Nick Cave kaapte om er écht satanische stoten mee uit te halen. Te horen zijn o.a. repetitieve drone-achtige texturen die in hun compromisloosheid geen tegenstand dulden. Verder valt ook de inbreng van veel reverb en andere geluidseffecten op. Samen met de ennui-achtige vocals van Gira die soms croont om later weer voluit te gaan, levert dat een liturgisch – ritueel hellespel op met Gira als opper-priester.

Heel anders is de inzet van Drainland. Die klinkt – zeker in vergelijking met moederkloek The Great Annihilator spaarzaam, kaal en spartaans sober. Inhoudelijk gaat het vooral om de perverse effecten van dronkenschap en alcohol (Where Does Your Body Begin/Low Life Form/Why I Ate Your Wife) – die ook een thema vormen op The Great Annihilator (Alcohol The Seed/Warm/Mother’s Milk) – al valt ook de aandacht voor de vaak geïdealiseerde relatie tussen muzikant en fan op (Fan Letter).

Net door het minimale renderen de muziek en de teksten die soms bestaan uit erg realistische, maar bijzonder ontnuchterende dialogen tussen Gira en Jerboe maximaal, zoals onder meer te horen is in de huiveringwekkende afsluiter Blind. Kortom : The Great Annihilator/Drainland is een essentiële heruitgave.

Swans – The Great Annihilator/Drainland (reissue):

The Great Annihilator tracklisting:

 1. In
 2. I Am the Sun
 3. She Lives!
 4. Celebrity Lifestyle
 5. Mother/Father
 6. Blood Promise
 7. Mind/Body/Light/Sound
 8. My Buried Child
 9. Warm
 10. Alcohol the Seed
 11. Killing for Company
 12. Mother’s Milk
 13. Where Does a Body End?
 14. Telepathy
 15. The Great Annihilator
 16. Out
 17. I Am The Sun (live at the Flesh Club)

Tracklisting Drainland:

 1. You See Through Me
 2. Where Does Your Body Begin?
 3. I See Them All Lined Up
 4. Unreal
 5. Fan Letter
 6. Your Naked Body
 7. Low Life Form
 8. If You..
 9. Why I Ate My Wife
 10. Blind


 1. In
 2. I Am The Sun
 3. She Lives!
 4. Celebrity Lifestyle
 5. Mother/Father
 6. Blood Promise
 7. Mind/Body/Light/Sound
 8. My Buried Child
 9. Warm
 10. Alcohol The Seed
 11. Killing For Company
 12. Mother's Milk
 13. Where Does A Body End?
 14. Telepathy
 15. The Great Annihilator
 16. Out
 17. I Am The Sun [Live]