×

Recensie

Rock

13 maart 2015

Sven Hammond

IV

Geschreven door: Coen Brandhorst

Uitgebracht door: Caroline

IV Sven Hammond Rock 2.5 Sven Hammond – IV Written in Music https://writteninmusic.com

Daar zullen zijn fans niet blij mee zijn; Sven Hammond (Soul is uit de artiestennaam verwijderd) slaat op album nummer vier (genaamd IV) een geheel andere weg in. Waar op eerdere albums het (gierende) Hammondorgel de bepalende factor was, is de hoofdrol nu ingeruild voor de gitaar. Dat heeft geresulteerd in een onevenwichtige en nauwelijks beklijvende (rock-)plaat, waarop de muzikale inbreng van Sven Figee veelal onopvallend in de kantlijn blijft.

Figee wilde naar eigen zeggen “een reuzenstap zetten naar de ontwikkeling van een echte band met een vaste zanger (Ivan Peroti).” Laten we met het positieve beginnen. De stem van Peroti past prima bij de gekozen muzikale richting. Dat blijkt meteen bij het openingsnummer Brother Drunk, dat er weliswaar lekker in knalt en goed gezongen is, maar wel erg op van Mama Said van Lenny Kravitz lijkt. Pas op het tweede nummer Fly horen we op de achtergrond de Hammond even een beetje tekeergaan, maar ook in deze stonerrocker is de hoofdrol weggelegd voor de gitaar van Tim Eijmaal en de stem van Peroti.

Wat bij het beluisteren van de plaat opvalt is de bescheiden rol die voor de toetsenpartijen van Figee is weggelegd. Dat geeft kansen voor anderen om te excelleren, maar deze dappere pogingen stranden in het songmateriaal dat bijna steeds weinig origineel blijkt te zijn. Van ieder nummer heb je bij beluisteren het gevoel dat je het al eens eerder hebt gehoord.

Op de ‘B-kant’ neemt Sven Hammond dan toch enigszins revanche. De fraaie ballade King is mooi samenspel tussen het orgel en de wederom soulvolle stem van Peroti. King is dan ook het sterkste nummer van IV. Pas op het achtste nummer van van het album (Kiss The Ground) horen we weer eens waartoe Figee allemaal in staat is; de Hammond giert en soleert als vanouds.

Figee zegt met IV een “festivalplaat te hebben gemaakt waarmee op het podium geknald kan worden”. De vele uptempo rocksongs zullen hier zeker aan kunnen bijdragen. Het grootste probleem is alleen dat na meerdere keren de plaat beluisterd te hebben de songs niet in je hoofd gaan zitten.

Sven Hammond toert het hele voorjaar door Nederland.

Tracklisting IV:

1. Brother Drunk
2. Fly
3. Empire
4. Gloria
5. Resonating Haertbeat
6. Diamond Drink
7. King
8. Kiss The Ground
9. Mile For Mile
10. Pain
11. Shame
12. Kill Your Darlings 1. Brother Drunk
 2. Fly
 3. Empire
 4. Gloria
 5. Resonating Heartbeat
 6. Diamond Drink
 7. King
 8. Kiss The Ground
 9. Mile For Mile
 10. Pain
 11. Shame
 12. Kill Your Darlings