×

Recensie

Roots

03 november 2020

Svante Sjöblom & Twang

Svante Sjöblom & Twang

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootsy

Svante Sjöblom & Twang Svante Sjöblom Twang Roots 3.5 Svante Sjöblom & Twang – Svante Sjöblom & Twang Written in Music https://writteninmusic.com

“See you in hell”, zingt Svante Sjöblom in de openingssong het lijkt wel een picker uit het Diepe Zuiden, de naam verraadt Scandinavische origine. Inderdaad, deze gitarist uit het Zuiden van Zweden is ondanks zijn jonge leeftijd al ruim twee decennia actief in het plaatselijke club- en festivalcircuit. See You in Hell is één van de drie nummers die Sjöblom aanlevert, samen met een Deens trio Twang dat een uitsluitend akoestisch snaren-instrumentarium hanteert.

Blues, met name de pre-war countryblues variant uit het Zuiden van de VS vormt de basis van waarop het repertoire wordt uitgebouwd. Op het twaalf jaar geleden uitgebrachte soloalbum I Guess My Troubles  adopteert Sjöblom werk van deltablues pioniers  Skip James, Mississippi John Hurt en de meester van Piedmontblues Blind Willie Mc Tell. Invloeden die eveneens duidelijk doorklinken in Ain’t Gonne Work dat door meerstemmige backing  van Twang naar bluegrass neigt. Die harmonie-zang kleurt ook Choices, een countrynummer van Bill Yates dat we ons vooral herinneren in een uitvoering van George Jones.

De afzonderlijke leden van het trio komen overigens beurtelings op de voorgrond. Banjoman Peter banks  brengt met zijn hoge heldere stem een mooie reprise van I’ve Endured, een klaagzang die de legendarische folktante Ola Belle Reed op haar vijftigste componeerde met hulp van zoon David in Noord Carolina. In het lichtvoetige Jug Band Music, een ode aan het genre in de helft van de jaren verspreid door John Sebastian met Lovin’ Spoonful, zet Spencer Gross de baskist even aan de kant en komt even op het vocale voorplan.

Het meest ingetogen moment van dit halfuurtje is ronduit indrukwekkend, het is violist Thyge van Dassen die met  zijn kompanen van Twang, een verstilde versie van hippiefolkman John Hart’s In Tall Buildings neerzet, zonder Sjöblom. Die zorgt na de enigszins overbodige, gezamenlijke, interpretatie van Love Yourself (Ed Sheeran) het voortouw in de ingetogen afsluiter This Road. Een inspirerend, gevarieerd staalkaartje van deze verrassende Zweeds/ Deense muzikale alliantie.  1. See You In Hell
  2. I've Endured
  3. Choices
  4. Jug Band Music
  5. In Tall Buildings
  6. Ain't Gonna Work
  7. Love Yourself
  8. This road