×

Recensie

Roots

12 december 2022

Suzie Vinnick

Fall Back Home

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Fall Back Home Suzie Vinnick Roots 3.5 Suzie Vinnick – Fall Back Home Written in Music https://writteninmusic.com

Dit is duidelijk een Canadees verhaal, dat zich verder ontrolt als Suzie Vinnick vanuit Saskatoon in Ontario verzeilt, tegenwoordig resideert ze in Toronto. In die stad kwam haar nieuwste werkstuk tot stand in de Canterbury Music  Co. Studio onder hoede van producer Danny Greenspoon. Die producer werkte al eerder samen met Vinnick  op de sessies van Me & Mabel, een bluesgetint album en het nauwer bij Americana aanleunende 33 Stars. Fall Back Home pendelt tussen die stijlen enigszins vergelijkbaar met de verrichtingen van Bonnie Raitt, Vinnick heeft een al even ravissant, ietwat zwoel stemtimbre en tokkelt niet onverdienstelijk op akoestische gitaar.

De slidepartijen laat ze over aan een specialist als Colin Linden die het dreigende Salt &Pepper evenals de al even broeierige opner Lift  You Up van virtuoos snarengesnerp voorziet. Bovendien krijgt Vinnick in die ritmische opener vocale assistentie van Samantha Martin & Delta Sugar wat in een gospelgetinte sfeer resulteert.

De meeste tracks zijn overigens van Vinnick afkomstig,  ondersteund door de ritmetandem met Davide di Renzo die in enkele nummers de drumsticks doorgeeft aan Gary Craig terwijl bassist Russ Boswel afwisselt met Alec Fraser. Bovendien duiken naast Kevin Breit, Paul Pigat en Bill Henderson gereputeerde snarenlui als Steve Dawson en op. Dawson bepotelt de pedal steel in City & Skies een meeslepende countryneske ballade en ook It Doesn’t  Feel Like Spring Anymore ademt een gelijkaardige mistroostige sfeer uit.

Het al even fijne duet Talk to Me brengt  de chanteuse samen met Matt Andersen. In Raino, ingekleurd door de snarentandem van Pigat en Henderson, toont Suzie zich evenals in Secret een waardige veelzijdige diva die ook in het enkel op de upright bass tonen The Pie That My Baby Makes met haar expressieve stembuigingen moeiteloos overtuigt en zichzelf overtreft met het op de jazzy ‘Toots’ harmonica van Carlos Del Junco  flanerende Let Me Make It Up To You Tonight.

  1. Lift You Up
 2. Talk to Me
 3. Salt & Pepper
 4. Raino
 5. It Doesn't Feel Like Spring Anymore
 6. The Pie That My Baby Makes
 7. Secret
 8. City & Skies
 9. Let Me Make It Up To You Tonight
 10. Big Train (From Memphis)
 11. Hurt By Luck