×

Recensie

Alternative

02 september 2021

Suuns

The Witness

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Joyful Noise

The Witness Suuns Alternative 4 Suuns – The Witness Written in Music https://writteninmusic.com

Suuns, het afgestoten bastaardkindje van de Canadese postrock scene. Net wat minder eigenzinnig dan Godspeed You! Black Emperor, maar tevens afkomstig uit het kunstzinnige broeinest welke vanuit Montreal de wereld stigmatiseert met die typerende dwarsheid. Zelfs het toegankelijkere Arcade Fire maakt zich schuldig aan een overdosering aan dit unieke geluid verbredende talent. Wat zit er toch in dat grondwater van de aan het Ottawa gelegen eiland die ook als een ondergrondse stad op allerlei opzichten aan elkander verbonden is. Zo strak zit die complexe muziekwereld als een steeds verder in de knoop rakend netwerk verweven. Het pompende hart gevormd door het zwaar experimentele Godspeed You! Black Emperor, de aderlijke vertakkingen gevoed door het zuurstofrijke Arcade Fire met daardoorheen sluipend de stollende drab van Suuns.

Het fundament van de toekomst wordt in het verleden gelegd, daar diep begraven om vervolgens op een passend moment uitgebroeid te worden. Suuns bevindt zich nog op de digitale krautrock snelwegen van de autoloze zondagen uit de jaren zeventig. Melodieus, langzaam er overzichtelijk. Met ademende vertraagde ritmes die hier nog aansluiting zoeken met de latere elektro psychedelica. Stroperig en plakkerig als overjarige zoete bijenhoning welke je met ingehouden geluidssamplers verleid en hypnotiseert. Een kruistocht die in omgekeerde richting vanuit het oneindigende sterrenstelsel aftrapt om in een vrije val de afslag te nemen richting de harmonieuze orkestrale seventies erotiek. Dansbaar, sensueel, uitdagend, met aaibare saxofoonfragmenten. Uiteenvallend om vervolgens samen te klonteren in een sample massa aan Franse filmische pulserende beats.

Stoffig, maar ook wat onbeholpen stuurloos, afwachtend tot de emotieloze ronddolende robotzang gedwongen wordt om deel te nemen aan de verhardende maatschappij. De vocalen zijn karakters zonder ziel en empathie, noodgedwongen zoekende naar een stukje inlevingsvermogen. De zwartwit gekte van het heden in kleur weergegeven. Duistere opzwepende tripgoth ontaardend in een surrealistische verdwalende The Blair Witch project nachtmerrie. Demente, alsmaar rondjes lopende herhalingspatronen. Zwaar hypnotiserend als een in het hoofd repeterend boodschappenlijstje, verzandend in een onoplosbare cryptogram. De overbelastende informatie wordt vervolgens gereset in prikkelende slaapdeuntjes.

De grenzen van de soepele zintuigenervaring worden opgerekt tot verontrustende signalen die overgaan in de maandelijkse berustende sirene. Deze is ondertussen zo ingeburgerd dat het gevaar geruisloos zijn gang kan gaan. Gestructureerd, maar dan wel volledig op de hoede om de aanval af te dwingen. Alarmfase 1, de wereld disfunctioneert op de rand van de afgrond. Suuns werkt ziekelijk verslavend met verdovende injecties welke op je duizelingwekkende gemoedstoestand inwerken. Mechanische parasieten controlerend door de drie-eenheid Ben Shemie, Liam O’Neill en Joseph Yarmush. De stille getuigen die hun instrumenten laten spreken in The Witness.  1. Third Stream
  2. Witness Protection
  3. C-Thru
  4. Timebender
  5. Clarity
  6. The Fix
  7. Go to My Head
  8. The Trilogy