×

Recensie

Roots

16 november 2017

Susto – I’m Fine

I'm Fine Today

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootsy

I'm Fine Today Susto Roots 3.5 Susto – I’m Fine Today Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Charleston, Noord Carolina afkomstige Justin Osborn is al muzikaal actief sinds zijn vijftiende en dat laat zijn sporen na. Enkele jaren geleden doekt hij zijn jeugdband op en zoekt zijn toevlucht in Cuba, aangetrokken tot de Zuid Amerikaanse cultuur en de Latin stroming. Hij keert terug naar de VS met een naam voor zijn nieuwe band. Susto is een Spaanse term voor angst, iets dat afschuw opwekt of een plotse paniekaanval en betekent  ook onthechting van lichaam en ziel, dat leert de muzikant tijdens zijn studie Antropologie. De titel van de tweede langspeler stelt ons enigszins gerust maar bij een eerste beluistering de slaat de verwarring meteen genadeloos toe.

De ruimtelijke country rock van het debuut wordt verder uitgewerkt in een meer gelaagde instrumentatie uitgebreid met toetsenwerk. Far Out Feeling start als een rustige popsong, melodieuze zang wordt aangevuld met verfijnd gitaarwerk van Johnny Delaware en de genereuze  strijkersbijdrage creëert gaandeweg een chaotische, wat grimmige sfeer. Die duikt na het aanstekelijke Hard Drugs terug op in een broeierige grunge-epos Waves. Mountain Top is een fraaie langoureuze popballade terwijl in het breed uitwaaierende, gospelgetinte Diamond’s Icon de primitieve naar Afrika lonkende drumklanken met elektronica vermengd worden.

Havana Vieja is een prachtige, weemoedige ode aan Osborns verblijf in Cuba lijkt  evenals Wasted Mind een filmisch snapshot, de zacht wiegende folkpop krijgt een verrassende grunge-achtige ontknoping. Er is echter duidelijk meer aan de hand, vanuit de toegankelijke, gevarieerde muziekjes wellen verhalen op die een persoonlijke visie op de leefomgeving reflecteren waarbij soms schrijnende toestanden aangeklaagd worden zoals in Gay In The South. “I’m a Southen man but I’m an atheist” stelt Osborn in het met ijle harmonica en Mariachi trompetjes gelardeerde Cosmic Cowboy. Het is eerder een persoonlijk statement dan een vrijblijvende hang naar de psychedelische countryrock uit de jaren zeventig.  Avontuurlijk songwerk dat meerdere luisterbeurten verdient.  

Tracklisting I’m Fine Today:

 1. Far Out Feeling
 2. Hard Drugs
 3. Waves
 4. Gay In The South
 5. Diamond’s Icaro
 6. Mountain Top
 7. Mystery Man
 8. Cosmic Cowboy
 9. Havana Vieja
 10. Wasted Mind
 11. Jah Werx


 1. Far Out Feeling
 2. Hard Drugs
 3. Waves
 4. Gay In The South
 5. Diamond's Icaro
 6. Mountain Top
 7. Mystery Man
 8. Cosmic Cowboy
 9. Havana Vieja
 10. Wasted Mind
 11. Jah Werx