×

Recensie

Alternative

28 april 2022

Susanna

Elevation

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Susanna Sonata

Elevation Susanna Alternative 4 Susanna – Elevation Written in Music https://writteninmusic.com

De Noorse zangeres en toetsenist Susanna Wallumrød kom je overal en nergens tegen, mits je een beetje thuis bent binnen de experimentele pop- en folkmuziek, al maakt ze net zo makkelijk uitstapjes naar jazz. Afhankelijk van wie je het vraagt is ze misschien nog wel het meest bekend van haar samenwerking met Jenny Hval, genaamd Meshes of Voice. Maar ook bijvoorbeeld een album met haar neef David of samen met de Zwitserse harpiste Giovanna Pessi.  Haar solo output wisselt vaak tussen dromerig wegzwevend of uiterst ingehouden en kaal. Vorig album Baudelaire & Piano was zo’n kaal album: haar stem, piano en de poëzie van de Franse Charles Baudelaire. Meer was er niet nodig. Elevation gaat thematisch op dezelfde voet verder, maar de uitwerking is totaal anders……

Door Elevation op te nemen als trio, met de Franse zangeres Delphine Dora (vocalen, orgel en field recordings) en Stina Stjern (tape recorder, -loops en -manipulatie) ontstaan er op zijn minst drie verschillende sferen. De kalere pianoliedjes die Susanna componeert en zingt in het Engels en de Franse voordrachten met orgeldrones van Delphine Dora vormen al een mooi contrast tussen vertalingen en de originele teksten. Maar ook in klank, waar Sussana met haar piano en zang een stuk dromerigere, positieve sfeer neerzet. Dora’s aanpak klinkt ritualistisch en donker, met haast een vleugje Nico (Velvet Underground). Dan de subtielere rol van Stina Stjern (heeft ook gespeeld met Motorpsycho trouwens) die zachtjes maar toch aanwezig constant (cassette-)tape geluiden aan de tracks toevoegt: die tapes en de field recordings van de natuur door Dora zorgen voor een rauwe laag van ambient, die soms bijna tegen de noise aanzit. Al deze elementen samen laten het album meer zijn dan ‘gewoon een singer-songwriter plaat’.

Hoewel je met de gedichten van Charles Baudelaire al geen gewoon tekstueel concept in handen hebt natuurlijk. Zijn vooruitstrevende werken uit voornamelijk Fleurs Du Mal (vertaling: Bloemen van het kwaad) waar hij zelf aan werkte tot 1861 en lange tijd in veel kringen onbegrepen, gehaat en sommige gedichten zelfs verbannen, Dit vooral door de vrije kijk op liefde, seks, drugs, kunst, en (-anti?)religie. Evenals ook een donkere kijk op zichzelf en de wereld in het algemeen. Maar ook de destijds moderne rijmvorm binnen zijn gedichten viel niet in goede aarde.

Op dit album komt vooral die donkere kijk op kunst en zichzelf goed naar voren, met name op de tracks Alchemy of Suffering (vertaling: alchemie van het lijden), Le Possédé (vertaling: de bezetene) en Destruction (vertaling: vernietiging). Waar de twee laatstgenoemde expliciet de duivel noemen. Als in bezeten zijn voor kunst (Le Possédé) en waar een donkere geest (zowel letterlijk als figuurlijk), gekoppeld aan het kapotmaken van je kunst of het leven als iets positiefs wordt gezien. Je kunt namelijk weer opnieuw beginnen. Nog positiever zijn de teksten die gaan over escapisme. Binnen de context van Baudelaire zijn gedichtenbundels is dit duidelijk iets negatiefs. Er komt namelijk sterk naar voren dat hij  geen fan was van de realiteit in zijn geheel . Zo ontsnapte hij met wijn in Le Vin des Amants (vertaling: wijn voor geliefden), maar de ontsnapping klinkt nog duidelijker in Invitation to the Voyage (vertaling: uitnodiging voor een reis), opgedragen aan zijn vriend Maxime Du Camp en zijn positieve denkwijzen. De perfecte utopie vol mooie natuur, dieren en dingen klinkt als tekst binnen de bundel haast cynisch – te mooi om waar te zijn. Maar door de dromerige invulling van Susanna haar toetsen en zang is het plots vrij van negatieve klank of spot. Bij alle escapisme valt trouwens wel op dat Baudelaire altijd iemand meeneemt bij deze ontsnappingen, dus enige zin van romantiek is hem niet vreemd.

Zo kun je afvragen of het trio hier en in het bijzonder Susanna de teksten stiekem ook reflecteert op hun eigen emoties, gedachten en creatieve processen. De donkere zelfkant en het pijnlijke proces van kunst, tegenover het proberen te creëren van een droomwereld om in te ontsnappen. Het levert een lekker popalbum op waar diepgaande teksten worden vergezeld van zowel donkere als meer dromerige sferen en een afwisselend experimentele uitwerking. Prachtig!



  1. Alchemy of Suffering
  2. Ciel Brouillé
  3. Rose-Pale Dawn
  4. L’aube Spirituelle
  5. Elevation
  6. Alchimie de la Douleur
  7. Le Possédé
  8. Light Up Your Eyes
  9. Invitation to the Voyage
  10. Le Vin des Amants
  11. In Shared Ecstasy
  12. Destruction