×

Recensie

World

22 april 2011

Susana Baca –

Afrodiaspora

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Luaka Bop

Afrodiaspora Susana Baca World 4.5 Susana Baca – Afrodiasopra Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Susana Baca al jaren een heldin binnen de World is, mag duidelijk zijn. Met haar nieuwe album Afrodiaspora zet de uit Peru afkomstige zangeres de kroon op haar imposante werk.

Na haar ontdekking via het in de jaren ’80 door David Byrne opgerichte platenlabel Luaka Bop, leverde ze over de decennia handenvol prachtige albums af vol Latijnse muziek met een twist. Nooit was Baca te betrappen op voorspelbaarheid, misschien ook wel omdat ze zich altijd weet te omringen door de beste en meest spannend en briljant spelende muzikanten. Daarnaast zijn haar songs voorzien van teksten van de meest vooraanstaande Latijnse schrijvers. Teksten die nog meer diepte aan haar muziek geven.

Haar stem groeide met elk album naar nog grotere hoogten. Vooral met albums als Eco De Sombras en het met de muziek van Cuba geïnfecteerde Lamento Negro maakte ze grote indruk. Voor dat laatstgenoemde album ontving ze diverse prijzen, waaronder de prestigieuze Grammy. Met haar rijke oeuvre werd Susana Baca over de afgelopen jaren de nieuwe ongekroonde koningin van muzikaal Zuid Amerika.

Op haar nieuwe album Afrodiaspora zoekt ze meer dan ooit haar Afrikaanse roots op en heeft ze de songs wederom weten te verpakken in spannende ritmes en gedenkwaardige melodieën. Zoals altijd gespeeld met de beste muzikanten klinkt Baca op 67 jarige leeftijd nog steeds fris en emotievol. Van de fraaie album opener Detras De La Puerta tot de voornaam getitelde albumafsluiter Canta Susana broeit en emotioneren de songs. In een vloeiende en elegante mix van traditionele Latijnse en Afrikaanse ritmes en songstructuren valt alles perfect samen. Afrodiaspora is daarmee een nieuw meesterwerk van een artiest die nu maar eens wereldwijd gigantisch moet gaan doorbreken. 1. Detras de la Puerta
 2. Bendiceme
 3. Yana Runa
 4. Plena y Bomba (Featuring Calle 13)
 5. Reina de Africa
 6. Baho Kende y Palo Mayimbe
 7. Coco y Forro
 8. Takiti Taki
 9. Que Bonito Tu Vestido (Featuring Quetzel)
 10. Hey Pocky Way
 11. Canta Susana