×

Recensie

Alternative

08 november 2018

Supersister

Memories Are New

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Polydor

Memories Are New Supersister Alternative 4 Supersister – Memories Are New Written in Music https://writteninmusic.com

Memories Are New vertelt het hele studioverhaal van Supersister, de band die eind jaren zestig, begin jaren zeventig vanuit Den Haag een stevige stroom eigenzinnige, vaak virtuoze, soms curieuze en melige muziek uitbracht. Robert Jan Stips had een conservatorium-achtergrond en bleek een uiterst vaardige keyboard- en pianospeler. De rest van de band, Marco Vrolijk (drums), Sacha van Geest (fluit) en Ron van Eck (bas) stond zijn mannetje ook – op zijn zachtst gezegd.

Supersister sprong moeiteloos van de hak op de tak, in de goede zin des woords: psychedelische rock, pop, klassiek en jazz; alles belandde regelmatig in de grote Supersister-kookpot waarmee het kwartet zijn eigen fantasiewereld creëerde. Lange, complexe nummers werden afgewisseld met korte, pakkende songs waarin binnen korte tijd vaak toch nog veel gebeurde. Geheel in de geest van de tijd werd er ook vaak ruimte gemaakt voor rariteiten en gekkigheid.

Deze box vertelt nog eens het hele verhaal (dat Robert Jan Stips voor Written in Music ooit nog eens in verkorte vorm uit de doeken deed) van de band die in 1970 op het legendarische Holland Pop in Kralingen aantrad en ook internationale waardering genoot: John Peel toonde interesse en de band bracht een single op zijn label Dandelion uit, er werden overal linken gelegd met de Canterbury scene van begin jaren zeventig en in 2000 nog kwam de band weer bijeen op uitnodiging van het Amerikaanse Progfest. Het resulteerde in hernieuwde belangstelling voor de groep die even wat vergeten leek maar bij nader inzien toch wel erg de moeite waard was geweest.

Speciaal voor de release van Memories Are New zijn alle albums geremasterd. De drie eerste platen zullen de meeste herkenning opleveren: De klinkende start Present From Nancy (1970), de wellicht beste plaat To The Highest Bidder (1971) en natuurlijk het album dat een Edison kreeg: Pudding En Gisteren, met daarop zowel muziek voor ballet als het hitje Radio (1972).

supersister-m-a-n

Het is ook goed om het album Iskander (1973) nog eens te kunnen beluisteren. Inmiddels hadden Van Geest en Vrolijk de band verlaten en hadden jazz-zwaargewicht/blazer Charlie Mariano en slagwerker Herman van Boeyen hun plaatsen ingenomen. Het in Engeland opgenomen album, met als thema Alexander de Grote, klinkt wat afstandelijker maar blijkt toch eens te meer een strakke en bepaald niet onverdienstelijke jazzrockplaat. Iskander werd echter vrij lauw ontvangen. Wie weet was Supersister hier gewoon net een jaartje te vroeg.

De samenwerking van Stips en Van Geest onder de naam Sweet Okay Supersister is vertegenwoordigd met het enige album Spiral Staircase Sass (1974). Hierop zijn meligheid en curiosa weer terug, afgewisseld met serieuzere passages waar de bijzondere capaciteiten van de makers regelmatig in doorklinken. Ondanks uitbundige optredens en een klein zomers hitje (Coconut Woman) was deze incarnatie van Supersister geen lang leven beschoren.

Memories Are New wordt gecompleteerd door een fijne cd met singles en extra’s. Natuurlijk horen we de grootste hit, het onvergetelijke She Was Naked (nummer 11 in 1970) en bekende songs als Radio en A Girl Named You voorbijkomen. Er duiken echter ook een aantal verrassingen op, zoals de niet eerder uitgebrachte, gave, single Europe On 5, 10 or 20 Dollars A Day pt. 1 & 2. Of het amusante, uitgelaten Zappa-esque B-kantje The Groupies Of The Band. En niet te vergeten Bagoas, de sterke single die van Iskander werd getrokken met de jazzy B-kant Memories Are New en de live-uitvoering van het nummer Wow (1972), met de gortdroge aankondiging van Stips die er destijds voor zorgde dat de track overal veel werd gedraaid. De wenkbrauwen worden overigens hoger opgetrokken bij de steeldrumklanken van Coconut Woman, de cover van Harry Belafonte die Stips en Van Geest als Sweet Okay Supersister opnamen met Los Alegres.

De wederopstanding van Supersister in 2000 was helaas van korte duur: Sacha van Geest overleed in 2001. Tien jaar later moesten Robert Jan Stips en Marco Vrolijk ook afscheid nemen van Ron van Eck. Het is goed om de band via deze box nog eens in al zijn virtuoze, curieuze, kleurrijke en prikkelende glorie te horen.

Tracklisting Memories Are New:

CD 1:

 1. Introductions
 2. Present From Nancy
 3. Memories Are New (Boomchick)
 4. 11/8
 5. Dreaming Wheelwhile
 6. Corporation Combo Boys
 7. Mexico
 8. Metamorphosis
 9. Eight Miles High
 10. Dona Nobis Pacem

CD 2:

 1. A Girl Named You
 2. No Tree Will Grow (On Too High A Mountain)
 3. Energy (Out Of Future)
 4. Higher

CD 3:

 1. Radio
 2. Supersisterretsisrepus
 3. Psychopath
 4. Judy Goes On Holiday
 5. Pudding En Gisteren Music For Ballet

CD 4:

 1. Introduction
 2. Dareios The Emperor
 3. Alexander
 4. Confrontation Of The Armies
 5. The Battle
 6. Bagoas
 7. Roxane
 8. Babylon
 9. Looking Back

CD 5:

 1. Retroschizive (Introducing Schizo)
 2. Jellybean Hop
 3. Dangling Dingdongs
 4. Sylvers Song (Groan Stamp Shock Hoot)
 5. Cookies Teacups Buttercups
 6. Gi Ga Go (Gollumble Jafers)
 7. It Had To Be
 8. Nosy Parkers
 9. We Steel So Frange (Epilogue)

CD 6:

 1. She Was Naked
 2. Spiral Staircase
 3. Fancy Nancy
 4. Gonna Take Easy
 5. A Girl Named You
 6. Missing Link
 7. No Tree Will Grow (On Too High A Mountain)
 8. The Groupies Of The Band
 9. Radio
 10. Dead Dog
 11. Europe On 5, 10 Or 20 Dollars A Day (Part 1)
 12. Europe On 5, 10 Or 20 Dollars A Day (Part 2)
 13. Wow
 14. Drs. D
 15. Bagoas
 16. Memories Are New
 17. Wow
 18. Sweet Okay Supersister Ft. Los Alegres – Coconut Woman
 19. Sweet Okay Supersister Ft. Los Alegres – Here Comes The Doctor