×

Recensie

Jazz

16 april 2020

Superposition

Superposition

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We Jazz Records

Superposition Superposition Jazz 4 Superposition – Superposition Written in Music https://writteninmusic.com

In deze vreemde tijden kunnen we levendige en avontuurlijke jazz beter dan ooit gebruiken. Superposition, de nieuwe band van Finse jazzheld en drummer Olavi Louhivuori, biedt dit volop op hun gelijknamige debuutalbum.

Louhivuori is zo’n muzikant waar iedereen al decennia lang mee wil spelen. Niet alleen in Finland maar wereldwijd. Via de Poolse, wereldvermaarde, trompettist Tomasz Stanko, maakte hij samen met gitarist Jakob Bro en pianist Alexi Tuomarila in 2009 zijn werelddebuut in de zogenaamde Scandinavische band van Stanko, nadat hij het trio muzikanten rondom pianist Marcin Wasilewski voor een eigen trio carrière had zien kiezen. Het briljante album Dark Eyes dat Stanko met zijn Scandinavische band maakte gaf een perfecte inzage in het grote talent dat daar toen op het punt van ontluiken stond.

Louhivuori had vlak daarvoor binnen Ilimillieki Quartet (met daarin ook trompettist Verneri Pohjola) en Oddarrang al veel aandacht binnen de jazzscene naar zich toegetrokken. Net als met zijn eerste soloalbum Inhale Exhale (2008). Na het album en de tour met Stanko werd het pas echt druk voor Louhivuori maar hij bleef steeds zijn eigen weg kiezen. Projecten doen die hij wilde en waar hij de muzikale uitdaging in zag. Belangrijke platen en samenwerkingen bleven verschijnen. Vooral zijn samenwerking met Mats Eilersten en Alexi Tuomarila in het trio onder de naam van Tuomarla laat zijn enorme groei als muzikant optimaal horen.

Als zeer interessant componist en fantastisch drummer laat Louhivuori zich nu weer horen in zijn nieuwe band Superposition. Met naast Mikael Saastamoinen op bas zijn het vooral de twee vrouwen in zijn nieuwe band, Linda Fredriksson (alt en bariton sax en bekend van de band Mopo) en Adele Sauros (tenorsax en bekend van de band OK:KO), die alle aandacht naar zich toe trekken. En terecht. Hun spel is vrij, daadkrachtig en avontuurlijk en van grote klasse.

Hun eerste album samen is een mooie en lekker vrije exercitie waarbij de merendeels door Louhivuori geschreven composities (Fredriksson en Saatsemoinen namen er ook elk één voor hun rekening) door het viertal muzikanten steeds weer een mooie geladenheid en onvoorspelbaarheid meekrijgen.

Het zijn Fredriksson en Sauros die Superposition hun frontale klank geven. Louhivuori en Saastamoinen mogen dan een super interessante ritmetandem zijn en wonderbaarlijk goed spelen, de sound van de band wordt toch echt door Fredriksson en Sauros bepaald. En wat heerlijk dat ze dat doen. Beiden hebben een onverzettelijke drang alles uit hun instrumenten te halen zonder te vergeten wat de composities aan sfeer en kleur nodig hebben. Heerlijke solo’s blazen ze ook steeds. Daarnaast is hun samenspel van grote klasse.

Superposition is een uitstekend jazzalbum met veel variatie en kleur dat dan weer warm en melodieus dan weer weerbarstig, dwars en stuwend klinkt. Typisch zo’n energiek kwartet dat je ook dolgraag live wilt gaan zien.

Superposion verschijnt via het in Helsinki gevestigde We Jazz Records, een platenlabel waar wij niet genoeg op kunnen wijzen hoe belangrijk het is. Niet alleen Europees maar sinds hun belangrijke release van de afgelopen twee jaar ook wereldwijd. De Finse jazzscene staat al jaren op ontploffen en We Jazz pakt ons bij de hand met formidabele releases. Met Superposition hebben ze er in ieder geval weer een heel kleurrijk jazzkwartet bij.

Kant A:

  1. Antiplace
  2. Bilawal
  3. Ballad No.3
  4. Miimo

Kant B:

  1. Choral
  2. Wasteland
  3. For The Fallen
  4. March