×

Recensie

Metal

03 juni 2019

Sunn O)))

Life Metal

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Southern Lord

Life Metal Sunn O))) Metal 4.5 Sunn O))) – Life Metal Written in Music https://writteninmusic.com

Life Metal betekent de terugkeer van gitaar duo Greg Anderson en Stephen O’Malley, oftewel  Sunn O))) . Vaker niet dan wel een totale nachtmerrie voor de muziekrecensent, want hoe omschrijf je ruim een uur aan betrekkelijk statische gitaardrones. Langzaam, ultiem laag en zonder betrekkelijk veel muzikale veranderingen dreunt het alsmaar door en door.. Op het juiste volume (lees: HARD!) ene fysieke ervaring. Ga maar eens op de wc-bril zitten als zo’n drone bezig is, je trilt er bijna letterlijk vanaf. Of gewoon op de vloer liggen midden in je huiskamer, al snel trilt je hele lichaam. Wat ook trilt is de voordeur, van al het luide deurgeklop van de buurman, omdat je de deurbel niet kan horen en niet alleen jij kan “genieten” van de betonboor die  Sunn O))) heet. Maar de laatste jaren leek het duo zowaar meer variatie aan te brengen in hun trance-opwekkende, (voor sommigen) maag omdraaiende werkstukken.  Zo viel er op het in 2009 uitgekomen Monoliths & Dimensions een koortje te horen, blazers en de bizarre stemcaperiolen van Mayhems Attila Csihar. Al met al zorgde het ervoor dat het duo met behulp van verschillende gastmuzikanten muzikaler, melodieuzer en meer gevarieerd voor de dag kwam. Ook 2014 album Soused, in samenwerking met Scott Walker, liet een meer emotionele en experimentele kant van de band zien.

Dit nieuwe album is geen voortzetting van die melodische kant, waar de variatie en experimenteerdrift ook een stuk minder aanwezig zijn. Life Metal zou je bijna een back-to-basics album kunnen noemen.  Het dreunt weer statischer dan voorheen en veranderingen plus kleine bijdrages van gastmuzikanten zijn slechts subtiel.  Maar ze zijn  er zeker wel. Te beginnen bij de meer organische productie die samen met Steve Albini (productiewerk van Neurosis, Nirvana, Pixies, Pj Harvey, ga zo maar door) is opgenomen wat vooral meer dynamiek veroorzaakt en resulteert in een meer helder en open geluid. Instrumenten onderling ademen meer, de klank is zowel donkerder als warmer en feedback klinkt duidelijker door. Het is een zeer ge(s)laagd huwelijk, wat je als luisteraar doet afvragen waarom het nooit eerder gebeurd is?

Daarnaast zijn bijdrages van Hildur Guðnadóttir (o.a. Múm) zijn het meest opvallend. Zo fluistert en zingt ze op openingstrack Between Sleipnir’s Breaths opeens stukjes Azteekse poëzie uit de 15e eeuw, midden in de track op een moment dat je het echt niet meer verwacht. Het is zo plotsklaps, bevreemdend en emotioneel dat het werkt. Later voorziet ze de vijgentwintigminuten durende afsluiter van melancholische drone-accenten op haar Halldorophone (ellectro-akoestisch snaarinstrument) en cello. De in Stuttgart opgenomen kerkorgeldrones van  Anthony Pateras vallen ook overduidelijk op in tweede track Troubled Air, waar ook belletjes of xylofoon te horen lijkt.  Dan vallen de Moog-synthesizer tonen van Amsterdamse muzikant- en gitaarversterkerguru Tos Niewenhuizen (Beaver, Motorpsycho, etc. etc.) en de extra bas- en percussietonen van Tim Midgett (o.a. Silkworm) veel minder op.

Maar niet alleen de bijdrages van Albini en de gastmuizikanten maken van dit album een net iets andere ervaring. Zo laten O’Malley en Anderson meer hoge feedbacktonen toe in hun gitaarspel, om te variëren met het laag. Soms klinken de tracks ook sneller, al blijft dat voor Sunn O))) natuurlijk een betrekkelijk begrip.  Luister maar eens hoe snel de gitaarakkoorden elkaar opvolgen in afsluiter Novæ en zodoende bijna een ritme en/of melodie creëren.  Het klinkt actiever, krachtiger dan wat we van ze gewend zijn. Het feit dat niet alle passages even zwaar klinken zorgt ook voor een veel meer etherische sfeer die nogal ongewoon is binnen hun oeuvre . Meer dan ooit tevoren klinkt het hier als Doom Metal en minder als een zware, ondoordringbare drone-muur.  Wat het ondanks alles natuurlijk nog steeds is en blijft. Toch, Sunn O))) vuurt met Life Metal een nieuw werkstuk op de luisteraar af dat tegelijk back-to-basics aanvoelt,  zo ook subtiel en fris. Ergens daartussen ligt precies de magische balans die van dit album zo’n succes maakt!

Sunn O))) foto: Roland Dick  1. Between Sleipnir's Breaths
  2. Troubled Air
  3. Aurora
  4. Novæ