×

Recensie

06 december 2018

Sunda Arc

Flicker EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Flicker EP Sunda Arc 4 Sunda Arc – Flicker EP Written in Music https://writteninmusic.com

Broers Jordan en Nick Smart van jazz-meets-electronic trio Mammal Hands debuteren onder de bandnaam Sunda Arc met de fijne, volbloed electronic EP Flicker.

Jordan en Nick Smart waren al druk met elektronica bezig voordat ze met Nick op piano en Jordan op sax/klarinet samen met drummer Jesse Barrett in 2012 met Mammal Hands startten. De band die door GoGo Penguin bassist Nick Blacka aan Gondwana Records eigenaar Matthew Halsall werd voorgesteld en vanaf hun debuut Animalia (2014), vervolg Floa (2016) en laatste album Shadow Work (2017) een rijk oeuvre aan het opbouwen is.

Het electronic hart van de broers bloeit op als er even tijd is. Natuurlijk zitten er ook electronic invloeden in Mammal Hands maar met Sunda Arc laten de broers nu in vier heel fijne tracks horen hoe hun ware electronic hart, zonder de jazz-invloeden, klinkt. De dj-set die de broers deden op de Gondwana10-avond in de Roundhouse in oktober in Londen, was al een fijne vooraankondiging.

De Flicker EP is nu een eerste echte kennismaking met Sunda Arc (vernoemd naar het vulkanische ruggengraat van eilanden waar onder meer Indonesië en Java onderdeel van uitmaken) en het is een heel fijne. De openingstrack World of Spheres is exact wat de titel aangeeft. Een warme gloed in keys, voorzien van fijne opduwende en pulserende beats, getild naar een fijne climax. De daarop volgende titeltrack is de meest catchy van alle vier de tracks. Simpel in opzet zeer geslaagd in uitwerking.

Zonder twijfel de mooiste track van de EP is Mousehold, de opener van de B-kant. De in een meesterlijke opbouw met pulserende ritmes en van sfeervol saxwerk en strijkers naar de climax geduwde track is alles wat je hoopt dat de broers zouden maken. Een track die eindeloos lang mag duren. De sfeerschets Night Swimming, waarin ook weer flarden sax voorbij komen, sluit daar naadloos op aan.

Kant A:

  1. Worlds Of Spheres
  2. Flicker

Kant B:

  1. Mousehold
  2. Night Swimming