×

Recensie

Pop

03 februari 2023

Suki Waterhouse

Milk Teeth

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sub Pop

Milk Teeth Suki Waterhouse Pop 3.5 Suki Waterhouse – Milk Teeth Written in Music https://writteninmusic.com

Modellen hebben veelal een beperkte houdbaarheidsdatum. Het is oneerbiedig om te zeggen, maar vaak krijgen ze een paar jaar werkgarantie, om vervolgens als een wegwerpproduct te functioneren. De ambities van de kersverse Britse dertiger Suki Waterhouse liggen na een gouden tijd met veelzeggende opdrachten voor succesvolle lifestyle magazines en belangrijke merknamen nu vooral op het muzikale vlak. Ze heeft naast het modellenwerk haar momenten van profijt in nietszeggende b-filmrollen gehad, het retro modeaccessoires merk Pop & Suki opgestart en de nodige commerciële beunbaantjes verricht.

Popplaat I Can’t Let Go laat bij mij weinig indruk achter, het meest bijzondere is toch wel dat ze deze onder de Sub Pop vleugels uitbrengt. Ooit is dit label hoofdleverancier van de alternatieve rocksector, maar als alle grote vissen aan de haak geslagen zijn, gooien ze daar steeds vaker het aas naar de kleinere guppy’s uit. Een zorgwekkende ontwikkeling waar een zangeres als Suki Waterhouse slim van profiteert. Father John Misty heeft een positieve uitwerking op Suki Waterhouse. Als support act bouwt ze de nodige podiumervaring op en verlegt ze haar interesses en aandacht naar de sober gestemde zangeressen waarbij schoonheid bijzaak is en het vooral om de melancholische puurheid van de songs draait.

De Milk Teeth EP brengt een vijftal eerder verschenen nummers samen en voegt hier enkel Neon Signs aan toe. In het psychedelische liefdesverdriet Neon Signs prijsnummer offert Suki Waterhouse de gelukzalige relationele zekerheid voor een wankel toekomstperspectief op. De roze wolk droomwereld als een uitgekauwde kleverige suspensie. Neon Signs verzuipt in dromerige postpunk moerasexpressies en wordt door fluorescerende new wave synthpop bliepjes gered maar er is vooral een vocale groei hoorbaar. Net als Alice in Wonderland valt ze in een surrealistisch konijnenrol, en keert ze daar zelfs eventjes in de realiteit terug. Alice is namelijk ook haar roepnaam. De twijfelachtige Valentine zachtheid herplaatst zich naar de verlokkingen van de verraderlijke verliefdheid en zadelt de naïeve zangeres met een overschot aan problemen op. Kwetsbaar klein gehouden tegen het kleineren aan.

Sobere bubblegum romantiek dringt zich in het jaren vijftig drugs benevelde Good Looking op. Johanna zet je op het verkeerde spoor. Suki Waterhouse raakt de controle over haarzelf kwijt en verschuilt zich achter een alter ego. De Coolest Place in the World tragiek verwoordt het onvermogen dat iemand zich niet aan een enkele persoon kan binden, maar juist dat innerlijke bedrieglijke verlangen nodig heeft om echte liefde te ervaren. De desperate Brutally weerkaatsing gaat met dit gevoel op de loop. Vintage sensualiteit is hierin de verlichtende krachtbron welke als gedoofd kampvuur de nodige vergaande asresten achterlaat. Op Milk Teeth is ondergeschikte onervarenheid de prooi van het zelfverzekerde jachtmachtsspel. En toch speelt de liefde een voorname rol in het geheel. Zonder lust ook geen intimiteit. Suki Waterhouse is als zangeres groeiende en kan haar modellen carrière waardig afsluiten. De volgende stap is op Milk Teeth definitief gezet.



  1. Neon Signs
  2. Valentine
  3. Good Looking
  4. Johanna
  5. Coolest Place in the World
  6. Brutally